• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:June 6, 2021

Kungliga patrasket: Stjärnan och de andra

Hur ser din n√§rmaste familj ut? Svaret √§r inte lika givet som du kanske tror. De flesta skulle v√§l svara partnern och barnen. √Ąr du singel √§r det kanske syskon och f√∂r√§ldrar. Men visst finns det familjer som fungerar i det n√§rmaste som klaner, d√§r den prim√§ra gemenskapen g√•r genom generationer och inte p√•verkas av att enskilda medlemmar gifter sig med utomst√•ende. Gudfadern (1972) skildrar en s√•dan familj, men √§ven Kungliga patrasket, en klassisk svensk dramakomedi som blev Hasse Ekmans f√∂rsta stora film som regiss√∂r. H√§r √§r det tydligt att den gemenskapen √§r p√• gott och ont.

Familjen Ankers domäner
Mycket av handlingen utspelar sig på Kungsteatern i Stockholm där familjen Anker regerar. Patriarken Stefan (Edvin Adolphson) är dess direktör och en stor scenstjärna. Det mesta cirklar kring honom, däribland hustrun Betty (Ester Roeck-Hansen), barnen Tommy och Monica (Ekman, Eva Henning) samt föräldrarna Karl-Hugo och Charlotta (Olof Winnerstrand, Hilda Borgström), alla anställda som skådespelare på teatern. Arbetet har länge betytt allt för de här människorna, men livet håller på att komma i vägen för flera av dem. Monica tänker gifta sig med en skeppsredare och bli hemmafru; Tommy har tröttnat på skådespeleriet och vill till sin fars besvikelse bli journalist.

Stefan fascineras av Sonja (Gudrun Brost), en ny talang, och f√•r id√©n att s√§tta upp operetten ‚ÄĚSk√∂na Helena‚ÄĚ med henne och sig sj√§lv som Paris, trots att han √§r alldeles f√∂r gammal f√∂r rollen. Familjen b√§var inf√∂r projektet‚Ķ

Manuset skrevs på Cecils bar
Det var br√•ttom n√§r Kungliga patrasket skulle spelas in. En arbetskonflikt var under uppsegling och Ekman beh√∂vde s√§tta fart med inspelningen. Han har sj√§lv erk√§nt att mycket av manuset skrevs i all hast p√• innest√§llet Cecils bar, men filmens teman och milj√∂er l√•g honom n√§ra. Id√©n med att skildra en teaterfamilj kom fr√•n Barrymore i USA, en teatersl√§kt som kallades ‚ÄĚden kungliga familjen‚ÄĚ. Den andra halvan av filmens titel l√•nade Ekman fr√•n sekelskiftessk√•despelaren Gustaf ‚ÄĚFrippe‚ÄĚ Fredriksson som kallade ut√∂varna av hans yrke f√∂r ‚ÄĚpatrask, men de enda man kan umg√•s med‚ÄĚ.

Gemenskapen och det familj√§ra har Ekman tagit tillvara p√• i sin skildring av √§tten Anker, vars relation till teaterscenen inte alltid √§r den h√§lsosammaste. Filmen b√∂rjar med en rollista som utg√•r fr√•n Stefan Anker; alla andra karakt√§rer kallas helt enkelt ‚ÄĚhans hustru‚ÄĚ, ‚ÄĚhans son‚ÄĚ, och s√• vidare. Det √§r inte en exakt kopia av G√∂sta Ekman, Hasses far, men visst var han den stora inspirationen. H√§r finns enskilda scener som √§r l√•nade fr√•n det ekmanska hush√•llet, som n√§r Stefan kommer hem mitt i natten och b√∂rjar laga mat medan han v√§cker alla f√∂r att informera dem om vad som kommer att bli teaterns nya projekt.

Det faktum att filmen b√∂rjar och slutar med ‚ÄĚSwedenhielms‚ÄĚ √§r en annan blinkning √•t G√∂sta Ekman. Och visst finns h√§r drag av den store teatersk√•despelaren i Adolphsons tolkning. Det h√§r blev en av hans fr√§msta insatser och han √§r rakt igenom magnifik, b√•de n√§r han spelar komedi under en stor del av filmen och n√§r den g√•r √∂ver till en allvarligare ton d√• Stefan hotas av en nervkollaps och √§r tvungen att omv√§rdera sitt liv. Han omges av en uts√∂kt rollista d√§r bland andra veteranerna Winnerstrand och Borgstr√∂m st√•r ut som f√∂r√§ldrarna, samt Stig J√§rrel som en enormt sj√§lvs√§ker pj√§sf√∂rfattare vars alster aldrig kommer att intressera n√•gon.

Det är roligt och initierat, med en beundransvärt mogen balans i porträttet av klanen Anker. Vi förstår det attraktiva, men Ekman målar med tillräckligt mycket svärta för att vi ska inse det ohälsosamma, även om slutet är gott.

Kungliga patrasket 1945-Sverige. 119 min. Svartvit. Producerad, skriven och regisserad av¬†Hasse Ekman. I rollerna:¬†Edvin Adolphson (Stefan Anker), Ester Roeck-Hansen (Elisabet ‚ÄĚBetty‚ÄĚ Anker), Hasse Ekman (Tommy Anker), Eva Henning (Monica Anker), Olof Winnerstrand, Hilda Borgstr√∂m‚Ķ Gudrun Brost, Stig J√§rrel, Bengt Ekerot, Wiktor ‚ÄĚKul√∂rten‚ÄĚ Andersson, Julia Caesar.

Trivia: Meta Velander dyker upp som en autografjägare i sin första filmroll.

Sista ordet: “Min far och Edvin kan f√∂refalla som helt olika sk√•despelartyper. Men de hade m√•nga ber√∂ringspunkter. Fr√§mst samma sorts festliga gycklargl√§dje. En glad och medryckande yvighet, en f√∂rm√•ga att skapa fest omkring sig. Utan att f√∂r ett √∂gonblick sakna det blodiga allvaret i inst√§llningen till ett h√•rt och fordrande yrke.” (Ekman, R√∂ster i radio)

 

IMDb

What do you think?

3 / 5. Vote count: 1

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.