• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:March 13, 2022

Mackan

14-√•riga ‚ÄĚMackan‚ÄĚ (Maria Andersson) har just flyttat till en sm√•stad med familjen d√§r hon, till mammas f√∂rf√§ran, blir k√§r i 18-√•rige speedwayf√∂raren Kennet (K√•re M√∂lder). Regiss√∂rens debut togs inte emot n√•digt av den manliga kritikerk√•ren, vilket orsakade en het och n√∂dv√§ndig debatt om manlig och kvinnlig syn p√• film. Det √§r en verklighetsn√§ra, (ibland bokstavligt) naken skildring av en ton√•rstjej som √§r of√∂rm√∂gen att se de d√•liga sidorna hos sin √§ldre pojkv√§n; det blir en farlig maktbalans. Ensidig bild av f√∂r√§ldrarna, men Birgitta Svensson (som baserade filmen p√• egna erfarenheter) har det r√§tta √∂gat f√∂r ‚ÄĚMackans‚ÄĚ liv.

1977-Sverige. 100 min. Färg. Producerad av Hans Iveberg, Per Berglund. Regi, manus: Birgitta Svensson. I rollerna: Maria Andersson (Margareta), Kåre Mölder (Kennet), Franciska von Koch (Gudrun), Hans Jonsson, Tomas Norström, Camilla Floyd… Margit Carlqvist, Nils Brandt, Gösta Engström.

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.