• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:April 3, 2022

SOPOR 

FARSEN OM DEN ANDLÖSA VECKAN I KUNGARIKET.

Barn i Farsta ockuperar, med hjÀlp av en treÄrig prinsessan Victoria (Lena Nyman), Kungliga slottet och tar kungaparet (Brasse BrÀnnström, Grynet Molvig) som gisslan. Folkomröstningen om kÀrnkraften vilade tungt i Tage Danielssons sinne nÀr han skrev den hÀr satiriska betraktelsen över tillstÄndet i riket. HÀr finns ett tydligt barnperspektiv som ibland kokar ner de politiska frÄgorna till ett vÀl enkelt stadium; deras sanningar blir ibland lite vÀl uppenbara. Men kreativt Àr det förstÄs. Som roligast nÀr filmen gör narr av partiledarna; sÀrskilt Allan Edwall som FÀlldin och Margaretha Krook som Bohman stÄr ut.

1981-Sverige. 101 min. FĂ€rg. Producerad av Olle Hellbom, Tage Danielsson. Regi, manus: Tage Danielsson. I rollerna: Brasse BrĂ€nnström (Carl XVI Gustaf), Grynet Molvig (Silvia), Lena Nyman (Victoria), Hjördis Petterson, Sven Lindberg, Allan Edwall
 Margaretha Krook, Lars Amble, Pierre Lindstedt, Gösta Ekman, Magnus HĂ€renstam, Hans Alfredson, Sigge FĂŒrst, Eddie Axberg, Gösta Engström, Hatte Furuhagen, Claes Ljungmark, Tage Danielsson.

Trivia: MÄnga berömda journalister spelar sig sjÀlva i filmen. 

 

IMDb

What do you think?

3 / 5. Vote count: 1

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.