• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:April 2, 2022

Dag för dag

LIVETS ROAD TRIP BÖRJAR HÄR.

Martina Haag, William Spetz, Marianne Mörck, Sven Wollter och Tomas von Brömssen. Foto: C More

Malte (Sven Wollter) har bestĂ€mt sig – han tĂ€nker lĂ€mna sitt Ă€ldreboende och bege sig till en dödsklinik i Schweiz
 men rĂ€knar inte med att fĂ„ mycket brokigt sĂ€llskap. Wollters sista film blev en dramakomedi efter en idĂ© av Martina Haag och William Spetz som stĂ€ndigt balanserar mellan mörker och ljus. Dess största utmaning Ă€r hur klichĂ©erna i formeln ska hanteras, men filmskaparna gör det med vĂ€rme, vilket lyckas inte minst tack vare Wollter, Marianne Mörck (i en av sina bĂ€sta roller som den envist levnadsglada Rut) och Tomas von Brömssen som halvdement proggrockare. Det öppna slutet mĂ„ kĂ€nnas frustrerande, men speglar verkligen ens ambivalens inför dödshjĂ€lp.

2022-Sverige. VOD. 104 min. FĂ€rg. Widescreen. Producerad av Anna Anthony, Anna Carlsten. Regi: Felix Herngren. Manus: Tapio Leopold. I rollerna: Sven Wollter (Malte), Marianne Mörck (Rut), Tomas von Brömssen (Tage), Martina Haag, William Spetz, Felix Herngren
 Peter Magnusson.

Sista ordet: “Det var spĂ€nnande att göra den rollen och fundera pĂ„ hur man skulle lösa uppgiften. Hur man skildrar demens pĂ„ ett bra sĂ€tt sĂ„ man inte sĂ€ljer ut det eller att det blir för komiskt. Vi har faktiskt haft demens i slĂ€kten, sĂ„ jag har upplevt det pĂ„ relativt nĂ€ra hĂ„ll. DĂ€rför kĂ€ndes det ocksĂ„ vĂ€ldigt angelĂ€get att fĂ„ till det pĂ„ ett bra sĂ€tt. En dement person kan ju ha kristallklara stunder och sedan balla ur fullstĂ€ndigt nĂ„gra timmar senare. Det var ju det jag skulle gestalta.” (von Brömssen, Aftonbladet)

 

IMDb

What do you think?

3.1 / 5. Vote count: 7

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.