• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:January 30, 2021

Spring Uje spring: HĂ€r kommer livet

Henrik Schyfferts regidebut var en av de tidigaste svenska filmer jag sÄg under 2020. Det var en pressvisning i februari nÄgra veckor innan pandemin stÀngde biografer vÀrlden runt och orsakade en sÄ pass försenad premiÀr för Spring Uje spring att det hade hunnit bli en bit in i december innan publiken fick sig en titt. Under Äret lÄg filmen dÀr i minnet och förblev oövertrÀffad, oavsett hur mÄnga svenska premiÀrer jag betade av. Min recension var ganska kort, men efter triumfen pÄ Guldbaggegalan nÀstan ett Är efter pressvisningen kÀnde jag att det var dags för en lÀngre uppskattning av en film som förtjÀnar all kÀrlek.

Började som en scenförestÀllning
BerĂ€ttelsen om Spring Uje spring börjar med en scenförestĂ€llning. Uje Brandelius hade haft framgĂ„ngar som musiker med bandet Doktor Kosmos, men kĂ€nde att han ville spela pĂ„ sina ”teatrala strĂ€ngar”, fĂ„ clowna sig lite. Han lĂ„nade titeln pĂ„ förestĂ€llningen frĂ„n sin första soloskiva som hade kommit 2015; eftersom den var sĂ„ pass sjĂ€lvbiografisk mĂ„ste det ha kĂ€nts naturligt. Albumet slĂ€pptes innan han fick diagnosen Parkinsons sjukdom, men det var den livsavgörande nyheten som blev grunden för förestĂ€llningen.

Brandelius spelar sig sjĂ€lv, bĂ„de pĂ„ scen och i filmversionen, och fokus ligger pĂ„ hur det gick till nĂ€r han försökte tackla sin nya livssituation – eller snarare hur svĂ„rt det var för honom att acceptera vad som hĂ€nt och dela smĂ€rtan med sin egen familj, trots att det skulle vara mĂ„ngas första instinkt.

OförmÄga att tackla traumat
Henrik Schyffert Àr ingen duvunge; hans bakgrund som regissör av musikvideor och reklamfilmer gjorde steget över till lÄngfilm odramatiskt, Ätminstone pÄ pappret. Det mÄste Àven ha hjÀlpt att Schyffert hade ordentlig koll pÄ Brandelius och Doktor Kosmos, som ett stort fan. Han Àlskade scenförestÀllningen och sÄg hur upplÀgget skulle fungera som film. Dessutom kunde han lÄna frÄn sitt eget liv och sin skilsmÀssa. SÄ lÄngt gÄr det inte för Brandelius och hans sambo Therese Hörnqvist i filmen, men Ujes oförmÄga att tackla traumat leder till en rubbning i kÀrleken och familjelivet som berör.

Det Àr ett svÄrt Àmne, men alla inblandade gör det till förtrÀfflig, vÀldigt rolig och gripande underhÄllning. Attityden Àr lÀttsam, men Parkinson hÀgrar som ett stÀndigt nÀrvarande hot, en sjukdom som kommer att göra livet svÄrare med tiden; det handlar inte om att skoja bort det, utan hur utmaningen ska tacklas pÄ bÀsta sÀtt. Schyffert och Brandelius kunde mötas i hur mÀnniskor mitt i livet plötsligt mÄste stanna upp och förÀndra allt. Vi har sett berÀttelser om personer som blir sjuka förr, men sÀllan sÄ hÀr originellt.

Det finns en oerhörd vĂ€rme i filmen, Ă€ven i fotot, och det Ă€r lĂ€tt att imponeras av hur vĂ€l inte bara Brandelius och Hörnqvist utan Ă€ven barnen finner sig som skĂ„despelare i filmen – ett djĂ€rvt beslut av familjen. Resultatet Ă€r vardagsnĂ€ra (inte minst miljöerna i BredĂ€ng) och helt avvĂ€pnande. HĂ€r finns mĂ„nga drĂ„pliga inslag, som hur Brandelius i rollen som programledare i lokalradion bemöter rasister och alla mĂ€rkliga mĂ€nniskor som ringer in, nĂ„got som de flesta journalister har erfarenhet av.

Filmen fÄr förstÄs en sÀrskild nerv av Brandelius lÄtar som sömlöst vÀvs in i handlingen; hÀr finns Àven scener dÀr han repeterar med bandmedlemmar i Doktor Kosmos. Texterna Àr sjÀlvutlÀmnande och de inslagen blir som en egen grekisk kör, en kommentar till hur Brandelius mÄr. Eftersom han Àr oförmögen att prata med kvinnan han Àlskar Àr det vi i publiken som fÄr ta emot funderingarna. Det gör vi sÄ gÀrna.

2020-Sverige. 78 min. FÀrg. Producerad av Anna-Klara Carlsten, Tomas Michaelsson. Regi: Henrik Schyffert. Manus: Uje Brandelius. Foto: Frida Wendel. I rollerna: Uje Brandelius, Therese Hörnqvist, Bixi Brandelius, Vega Brandelius, Irma Schultz.

Guldbaggar: BĂ€sta film, manlig huvudroll (Brandelius), manus.

Sista ordet: “Jag har varit ett jĂ€ttefan av Uje och Doktor Kosmos i en massa Ă„r. Sett dom pĂ„ festivaler i PiteĂ„ och pĂ„ klubbar i Örebro. Ujes musik lĂ„ter inte som nĂ„got annat. Den försöker inte anpassa sig eller följa trender. Den Ă€r en helt egen fantastisk liten genre. Jag har till och med gjort en bonad ovanför sĂ€ngen pĂ„ landet med titeln frĂ„n deras lĂ„t ”PĂ„ lĂ„tsas och pĂ„ riktigt”. För det stĂ€mmer sĂ„ bra med hur jag sjĂ€lv vill vara. Jag vill fĂ„ leka och larva mig men ocksĂ„ vara sann och vuxen. Och exakt sĂ„ ska den hĂ€r filmen vara.” (Schyffert, TriArt)

 

IMDb

What do you think?

5 / 5. Vote count: 4

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.