• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:April 24, 2021

s/y Glädjen: Scener ur två äktenskap

Bara att titta p√• det l√•ga IMDb-betyget f√∂r den h√§r filmen f√•r en att h√§pna, √§ven om det har r√∂stats fram av en f√∂rsvinnande liten skara m√§nniskor. Men redan 1989 st√∂tte s/y Gl√§djen p√• motst√•nd, framf√∂r allt utomlands d√§r norska kritiker tycktes njuta av att s√•ga den l√§ngs fotkn√∂larna, s√§rskilt Arbeiderbladet som kallade den ‚ÄĚen helt otroligt el√§ndig svensk film‚ÄĚ. Svenska kritiker d√§remot rullade fram de stora hyllningarna ‚Äď och det √§r de som har r√§tt. √Ąven p√• den framgr√§vda vhs-kopia som jag avnj√∂t var det sv√•rt att inte ber√∂ras.

Tvingas begrava sin son
Filmen följer två par parallellt. Det ena, Annika och Klas (Lena Olin, Stellan Skarsgård), har just begravt sin son som dog i en olycka och försöker nu gemensamt hitta en väg framåt. Lätt blir det inte, vilket vi förstår redan i första scenen där Annika försöker begå självmord med hjälp av en plastpåse. De köper en segelbåt tillsammans; Klas tror att planer på en Atlantresa kan rädda förhållandet. Båten heter s/y Glädjen och Annika intresserar sig för dess historia. Hon luskar reda på att den ägdes av ett annat par, Maj-Lena och Herbert (Viveka Seldahl, Hans Mosesson), som var med om en tragisk incident i Biscayabukten. Deras förhållande var inte särskilt lyckligt, men de fattade ett drastiskt beslut. De sålde huset, köpte s/y Glädjen och tog med sig barnen på en stor resa till Västindien. Maj-Lena var skeptisk, och yngste sonen klagade på magsmärtor, men Herbert såg till att de fortsatte…

Ett terapeutiskt projekt
Det här blev regissörens mest omtalade verk, en lyckad filmatisering av Inger Alfvéns populära roman, ett slags terapeutiskt projekt för berättelsens verkliga huvudperson, Annika. Det är hon som måste ta sig igenom mörkret; hur Klas hanterar den ofattbara smärtan av att förlora ett barn förmedlas inte riktigt genom filmen. Det slutar med en strimma av hopp, vilket är vad vi behöver efter att ha genomlidit helvetet i Biscayabukten.

√Ėverhuvudtaget √§r det Maj-Lena och Herbert som ber√∂r mer √§n Klas och Annika, vars relationskris beskrevs av belackare som en andra klassens Scener ur ett √§ktenskap. Det √§r l√§tt att f√∂rst√• hur Maj-Lena och Herbert hamnar i situationen som f√∂r√§ndrar deras liv. Visst, det √§r ansvarsl√∂st att dra med ungarna p√• en resa √∂ver Atlanten i en segelb√•t n√§r varken kunskap eller viljan √§r p√• topp fr√•n samtliga inblandade. Men deras instinkter och beteenden √§r ocks√• djupt m√§nskliga och n√§r krisen intr√§ffar finns f√∂rst√•s ingen r√§ddning. Vi lider med dem ‚Äď och filmskaparna g√∂r en √∂vertygande insats n√§r det g√§ller att skapa stormen i Biscayabukten. Det visar vad man kan uppn√• n√§r man har √∂verblivet material fr√•n inspelningen av Ub√•ten (1981) till f√∂rfogande, samt en tom ishall p√• Liding√∂.

Sk√•despelarna √§r utm√§rkta. Olin och Skarsg√•rd befann sig alldeles i b√∂rjan av sina internationella karri√§rer. Seldahl bel√∂nades med en Guldbagge f√∂r sin hj√§rtsk√§rande insats som Maj-Lena vars √§ktenskapliga tristess byts ut mot ett √§ventyr som hon nog aldrig ville ha fr√•n b√∂rjan. √Ąven Mosesson √§r sev√§rd som hennes make, i grund och botten mer √§ventyrssugen men kanske svenskt naiv inf√∂r riskerna som v√§ntar.

Berättelsen om Annika och Klas må vara filmens svagare länk. Men de behövs som inramning, för berättelsen är trots allt grundad i nutid. Där måste vi befinna oss, blickande framåt. Och framåt tar vi oss, med hjälp av s/y Glädjen, hand i hand med Klas och Annika.

s/y Glädjen 1989-Sverige. 93 min. Färg. Producerad av Anders Birkeland, Börje Hansson. Regi: Göran du Rées. Manus: Göran du Rées, Inger Alfvén. Bok: Inger Alfvén. I rollerna: Lena Olin (Annika), Stellan Skarsgård (Klas), Viveka Seldahl (Maj-Lena), Hans Mosesson (Herbert), Nina Lager, Nicolaus Rubensson.

Trivia: Seldahls första filmroll.

Guldbagge: Bästa kvinnliga huvudroll (Seldahl).

 

IMDb

What do you think?

3.5 / 5. Vote count: 2

This Post Has One Comment

  1. Mats

    Visar ju knappt halva boken.
    Bra skådespelare

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.