• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:July 11, 2020

Det mest förbjudna

defaultbildInte en rak filmatisering av Kerstin Thorvalls banbrytande bekännelseroman med samma titel från 1976, utan en miniserie som dels lånar från boken, dels skildrar Thorvall genom att hälsa på i hennes liv under flera tidsperioder – 1959, 1968, 1976 och 2005. Därmed illustreras den kvinna som Thorvall själv beskrev som ”stygg dotter, otrogen hustru, dålig mor, motvillig farmor”. Inte en kvinna som stryker medhårs, men en uppenbar frigörelsesymbol. Kontrasten med hennes mor är tydlig, men både Cilla Thorell och Anna Bjelkerud levandegör och komplicerar två kvinnor det är lätt att ha åsikter om. Starkt drama, väl berättat av Tova Magnusson.

2016-Sverige. Gjord för tv. 177 min. Färg. Producerad av Christer Nilson. Regi: Tova Magnusson. Manus: Åsa Lantz. Musik: Jenny Wilson. I rollerna: Cilla Thorell (Kerstin Thorvall), Anna Bjelkerud (Hilma), Magnus Krepper (Malte), Sven Ahlström, David Rangborg, Magnus Roosman… Göran Ragnerstam, Tova Magnusson.

Trivia: Ursprungligen visad i tre avsnitt.

Sista ordet: “Att få spela Kerstin Thorvall var en drömroll jag inte visste fanns. En riktig karaktärsroll. Jag fick ett mejl med en bild på Kerstin Thorvall med en fråga om jag ville provfilma. Då började mitt hjärta klappa. Jag provfilmade, det var en svår scen, och blev ganska förvånad när de ville att jag skulle komma tillbaka för ytterligare en provfilmning. Då läste jag manuset och tänkte: Jädrans vad jag vill ha den här rollen!” (Thorell, Dagens Nyheter)

ÖVER MEDEL

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.