• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:March 17, 2021

Barnen från Frostmofjället

barnenfranfrostmofjallet,jpgPå 1800-talet beger sig en syskonskara på sju, samt deras get Gullspira, nerför Frostmofjället efter deras mors död; de är på flykt undan storbönder som vill skicka dem till fattigstugan. Den här barnfilmsklassikern är en djupt religiös historia som är gråtmild och sentimental, men även välgjord och söt, med entusiastiska barnskådespelare. Rolf Husberg och hans fotografer skapar poesi i bilderna som ofta vilar på en karg men vacker natur. Men även om barnen utsätts för faror byggs det ingen vidare spänning i berättelsen och inga större komplikationer eller tragedier tillstöter.

1945-Sverige. 102 min. Svartvit. Regi, manus, klippning: Rolf Husberg. Bok: Laura Fitinghoff. Foto: Olle Nordemar, Sven Nykvist. I rollerna: Hans Lindgren (Ante), Siv Hansson (Maglena), Anders Nyström (Månke), Anne-Sophie Honeth, Ulf Berggren, Paula Jagæus. 

Trivia: Ett pris för insatser inom svensk barnfilm, som instiftades 2006, fick heta Gullspiran efter geten i den här filmen. Barna från Blåsjöfjället (1980) är en modernare tappning av berättelsen.

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.