• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:December 5, 2020

Black Jack

blackjackJulen närmar sig i Gävle och en fredagskväll på det lokala danshaket väcker Inger Forsberg (Helena Bergström) uppmärksamhet; hon har nyligen flyttat hem igen från Stockholm med sin son. Colin Nutleys andra långfilm är lika underhållande som debuten Nionde kompaniet (1987), även om den fick skäll av en del kritiker, och har samma skarpa observationsförmåga. Att vistas med de här människorna ute på lokal innebär en hög grad av rodnande igenkännande; skvallret och spriten flödar i småstaden. Skildringen av dansbandskulturen flyter smidigt ihop med dramats övriga delar och skapar en förutsägbar men medryckande, rolig och även mörk historia. 

1990-Sverige. 111 min. Färg. Producerad av Waldemar Bergendahl. Regi: Colin Nutley. Manus: Colin Nutley, Johanna Hald, Catti Edfeldt, Kjell Sundstedt. I rollerna: Helena Bergström (Inger Forsberg), Jan Mybrand (Kaj), Johannes Brost (Lennart), Ing-Marie Carlsson, Reine Brynolfsson, Carl Kjellgren… Tomas Fryk, Lennart Hjulström, Loa Falkman, Leif Andrée. 

Trivia: Några av de dansband som uppträder är Berth Idoffs, Ingmar Nordströms orkester, Lotta & Anders Engbergs orkester samt Thor Görans.

Sista ordet: “Jag har tr√§ffat m√•nga band och rest runt med dem. Man f√•r h√∂ra ungef√§r samma historier. Varje band best√•r av fem eller sex killar och det finns alltid en splittring mellan dem som kollar efter brudar och dem som inte g√∂r det: ‘The good guys and the bad guys’. Och det finns alltid en polistyp i bandet, moralisten. Och en som har f√•tt till vana att ragga upp brudar. […] Det √§r 600 000 m√§nniskor som g√•r ut och dansar varje vecka, det √§r ju helt otroligt i ett land med bara 8 miljoner inv√•nare. Det finns 3 000 dansband i Sverige och det √§r en s√•dan viktig del av kulturen att det inte g√•r att f√∂rneka den.” (Nutley, Dagens Nyheter)

 

IMDb

What do you think?

5 / 5. Vote count: 2

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.