• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:December 4, 2020

Palme: Det tveeggade svÀrdet

Jag var tio Är gammal nÀr Olof Palme sköts till döds pÄ SveavÀgen i Stockholm en februarikvÀll 1986. Dagen efter var en lördagsmorgon och de sedvanliga barnprogrammen pÄ tv var instÀllda pÄ grund av mordet. Jag skyndade ut för att hÀmta morgontidningen och lÀste högt för min ÄttaÄriga syster vad som hÀnt. I Sverige Àr vÄrt förhÄllande till Palme och mordet detsamma som amerikanerna kÀnner för John F. Kennedy och mordet pÄ honom. Omstridd som person och politiker, mördad pÄ ett sÀtt som gör att konspirationsteorierna har hopat sig.

Den hÀr dokumentÀren tar en nÀrmare titt pÄ statsministern som person, och med tanke pÄ hur omfattande materialet Àr kommer det nÀstan som en överraskning att filmmakarna har lyckats mycket vÀl i sitt redaktörskap.

Privilegierad överklassbarndom
Filmen börjar med mordet, vilket Àr klokt. Det blir ett sÀtt att stöka undan elefanten i rummet, att avverka det sensationella kring det ögonblick dÄ vi svenskar sÀgs ha förlorat oskulden i vÄr syn pÄ samhÀllet. DÀrefter följer en skildring av Palmes liv frÄn den privilegierade överklassbarndomen, genom studierna pÄ Sigtuna och i Ohio, följt av en lÄng resa genom hela USA dÀr han fick se den öppna rasismen i sydstaterna och dÀrefter insÄg att hans vÀrderingar lÄg nÀrmast Socialdemokraterna. Vilket inte hindrade att hans snabba karriÀr inom partiet nÀr han vÀl kom tillbaka till Stockholm kritiserades av de som bara sÄg en makthungrig politiker som klamrade sig fast vid statsminister Tage Erlander.
Men Erlander sÄg stor potential hos Palme och de utvecklade en unik, nÀra relation som illustreras i filmen pÄ ett underhÄllande sÀtt, inte minst under en irriterad intervju med en journalist efter valet 1973.

Nostalgisk titt pÄ en annan tid
Olof Palme var ett tveeggat svÀrd för socialdemokratin. Hans talang för politik och ledarskap var otvivelaktig; han bemötte ungdomarnas kÄrhusockupationer pÄ ett skickligt sÀtt, men i debatter kunde han uppfattas som rent elak. Hans patos för rÀttvisefrÄgor blev en het potatis internationellt, inte minst 1972 nÀr han jÀmförde bombningarna av Nordvietnam med Förintelsen. I en intervju med David Frost ser vi Palme förneka att han vill bli statsminister, men det Àr tydligt att han genuint tror pÄ maktens möjligheter.

Unika hemmafilmer ger en inblick i privatpersonen Palme och intervjuerna med hans Ànka och söner ger exempel pÄ hur stor oron var inför det hat som vÀxte mot statsministern under 80-talet. Barndomskamrater och tidiga medarbetare berikar portrÀttet; legendariske Chile-ambassadören Harald Edelstams bror Lars Àr till exempel övertygad om att Palme lika gÀrna hade kunnat fastna för ett borgerligt parti. Senare medarbetare som Kjell-Olof Feldt vittnar om hur pragmatikern Palme mycket vÀl visste att löntagarfonderna var omöjliga, men ÀndÄ var tvungen att propagera för dem.

Med hjĂ€lp av historikern Henrik Berggren som 2010 skrev en strĂ„lande biografi om Palme visar filmmakarna en politisk kamp full av besvĂ€r
 men det Ă€r ocksĂ„ en nostalgisk titt pĂ„ en annan tid, en era dĂ„ statsministern bodde i VĂ€llingby och fick sĂ€ga Ă„t journalisterna att sluta filma sĂ„ att han kunde plocka fram husnyckeln ur sitt gömstĂ€lle.

Till syvende och sist Àr detta givetvis en kÀrleksförklaring till Olof Palme, komplett med avslutande bilder pÄ hur en purung Anna Lindh tar farvÀl av statsministern vid hans kista, omedveten om att hon skulle sluta sina dagar pÄ ett liknande sÀtt 17 Är senare. Ett sista, nu klassiskt citat om fördomar avslutar filmen som en smocka mot det moderna samhÀllets mörka politiska avarter, som Sverigedemokraterna.

Palme 2012-Sverige. 103 min. FÀrg/Svartvit. Producerad av Fredrik Heinig, Mattias Nohrborg. Regi, manus: Maud Nycander, Kristina Lindström. Musik: Benny Andersson. Klippning: Andreas Jonsson, Hanna Lejonqvist, Niels Pagh Andersen. Medverkande: Lisbeth Palme, MÄrten Palme, Joakim Palme, Mattias Palme, Kjell-Olof Feldt, Ingvar Carlsson, Desmond Tutu, Carl Bildt, Ulf Adelsohn, Thage G. Peterson, Pierre Schori, Anders Ferm, Mona Sahlin, Roy Anderson, Jan Guillou, Christina Jutterström.

Trivia: Kristian Petri var Ă€ven inblandad i filmen pĂ„ producentnivĂ„. Även visad pĂ„ tv i en lĂ€ngre version som en miniserie i tre avsnitt.

Guldbaggar: BĂ€sta klippning, musik.

Sista ordet: “Det blir en balansgĂ„ng mellan att vara redovisande och att hitta en dramaturgi dĂ€r varje scen ocksĂ„ berĂ€ttar nĂ„got om personen. Det blir ju ofta sĂ„ att stora historiska hĂ€ndelser fĂ„r stryka pĂ„ foten för en betydligt mindre betydelsefull anekdot som Ă€ndĂ„ sĂ€ger nĂ„got om Palme och tiden han levde i.” (Nycander, CinĂ©.se)

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.