• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:April 6, 2022

Kautokeino-upproret

Michael Nyqvist. Foto: Sandrew

En personlig film f√∂r en av Norges skickligaste regiss√∂rer; Nils Gaup f√∂ddes i den lilla nordnorska byn Kautokeino. Filmen handlar om ett m√∂rkt kapitel i landets historia och det r√•der inget tvivel om den passion som genomlyser regiss√∂rens arbete. Ber√§ttelsen skildrar varf√∂r en grupp samer, under Lars Levi L√¶stadius p√•verkan, gjorde uppror 1852 mot kyrkans f√∂rtryckande pr√§ster och de giriga handelsm√§n som s√•g en chans att h√•lla samerna i schack med hj√§lp av sprit. Gaup √§r klarsynt och f√∂rvandlar inte historien helt till en svartvit uppg√∂relse mellan gott och ont; sp√§nnande, v√§lspelat… och vackra vyer fr√•n hembyn.

2008-Norge-Danmark-Sverige. 105 min. F√§rg. Widescreen. Producerad av¬†Tove Kl√łvvik, Jeanette Sundby, J√łrgen Storm Rosenberg. Regi: Nils Gaup. Manus: Nils Gaup, Nils Isak Eira, Tone Pelone Wahl, Reidar J√∂nsson. Foto: Philip √ėgaard. I rollerna: Anni-Kristiina Juuso (Elen Skum), Mikael Persbrandt (Carl Johan Ruth), Peter Andersson (Bucht), Mikkel Gaup, Asle Mathis Gaup, Nils Peder Isaksen Gaup… Michael Nyqvist, G√∂ran Forsmark.

Trivia: Originaltitel: Kautokeino-oppr√łret.

Sista ordet: “[Folk i Kautokeino]¬†var r√§dda att jag skulle f√∂rs√∂ka tj√§na pengar p√• en tragedi genom att g√∂ra en amerikansk actionfilm. Men jag k√§nde ett stort ansvar att ber√§tta historien s√• √•terh√•llsamt, naket och rakt p√• sak som m√∂jligt ‚Ästutan specialeffekter och piffig dramaturgi.” (Gaup, Dagens Nyheter)

 

IMDb

What do you think?

2 / 5. Vote count: 1

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.