• Post category:Movies
  • Post last modified:June 16, 2020

Flickan: Ensam hemma

flickanDet finns en scen ungefĂ€r halvvĂ€gs in i Flickan (2009) som fick mig att tĂ€nka att jag praktiskt taget kunde kĂ€nna skogens sommardofter slĂ„ mot mig, dĂ„ flickan och hennes kompis fĂ„ngar grodyngel i en liten sjö. Strax innan jag skrev den hĂ€r recensionen lĂ€ste jag en intervju med filmens regissör Fredrik Edfeldt som hade publicerats i Svenska Dagbladet vid Flickans premiĂ€r. DĂ€r berĂ€ttade han följande: “Film kan ju fĂ„ en att kĂ€nna lukter, ljus och vĂ€deromslag. Det försökte vi reclaima.” Om man tillĂ„ts fĂ„ fortsĂ€tta med svengelskan kan man lugnt pĂ„stĂ„ att det Ă€r mission accomplished pĂ„ den utmaningen.

BistÄndsarbetare pÄ vÀg till Afrika
Vi fÄr aldrig veta exakt nÀr berÀttelsen utspelas, Àven om det Àr kul att gissa under filmens gÄng med tanke pÄ alla tidsmarkörer. Vi befinner oss troligtvis i slutet av 70-talet eller början av 80-talet. TvÄ bistÄndsarbetare (Shanti Roney, Annika Hallin) Àr pÄ vÀg till Afrika och har kommit överens med sin 11-Äriga dotters (Blanca Engström) faster Anna (Tova Magnusson-Norling) att hon ska bo i deras hus pÄ landet och ta hand om flickan i nÄgra veckor. Problemet med Anna Àr att hon inte Àr sÄ stabil som förÀldrarna tror. Hon har en tendens att alltid ha ett glas vin vid sin sida och stÀller gÀrna till med fest i huset oavsett hur olÀmpligt det kan vara med ett barn i sin vÄrd.

Efter en av festerna bestĂ€mmer sig Anna för att följa rösten i sitt samvete – och lĂ€mna barnet ensamt eftersom hon vill utforska en ny relation med en karl hon just har trĂ€ffat. Eftersom livet med Anna har varit mest till besvĂ€r ser inte flickan nĂ„got egentligt problem med att bo i huset ensam. Hon lĂ€r kĂ€nna en grannpojke och lĂ€r sig en och annan livslĂ€xa… men ju fler dagar som gĂ„r, desto större blir utmaningen att klara sig pĂ„ egen hand.

Nostalgisk skildring
PĂ„ sĂ€tt och vis pĂ„minner filmen mig om Kay Pollaks fina Barnens ö (1980), en annan barndomsskildring som visade hur problematiskt steget över till vuxenvĂ€rlden Ă€r för den som Ă€r pĂ„ vĂ€g att fĂ„ en nĂ„gorlunda vuxen kropp men Ă€ndĂ„ har ett barns förstĂ„nd. DĂ€r Ă€r inte flickan Ă€nnu, men dĂ€remot nĂ„gra av birollerna, tvĂ„ tonĂ„rstjejer som friskt talar om att “knulla” men inte har nĂ„tt nĂ„gon mognad alls. Vid sidan om stĂ„r de tvĂ„ barn, flickan och grannpojken, som Ă€nnu slipper befatta sig med tonĂ„rens besvĂ€r men Ă€ndĂ„ utsĂ€tts för de Ă€ldre flickornas oförstĂ„nd. Filmen Ă€r nostalgisk, inte bara i skildringen av barndomen och hur barn ser pĂ„ vuxna och deras mĂ€rkliga beteenden, men Ă€ven pĂ„ ett hembygdsmĂ€ssigt sĂ€tt.

BerÀttelsen utspelar sig pÄ landet och all dess lyrik fÄngas pÄ ett oemotstÄndligt sÀtt av fotografen Hoyte van Hoytema som Àven skickligt anvÀnder sommardagarnas skymningar som en reflektion av filmens mörkare delar, dÄ flickan börjar kÀnna av ensamheten och de praktiska problem som hennes situation skapar. Engström Àr engagerande att följa och fÄr fint stöd av starka skÄdespelare som Magnusson-Norling samt Ia Langhammer och Leif Andrée som grannarna.

Filmen slutar med vad jag tolkar som en blinkning Ät François Truffauts De 400 slagen (1959), kanske den mest klassiska filmen om utsatta barn. Just det som kÀnns bekant med Flickan Àr dess akilleshÀl, men i stort sett Àr Edfeldts lÄngfilmsdebut ÀndÄ en stark upplevelse.

Flickan 2009-Sverige. 100 min. FĂ€rg. Widescreen. Producerad av David Olsson. Regi: Fredrik Edfeldt. Manus: Karin Arrhenius. Foto: Hoyte van Hoytema. Musik: Dan Berridge. I rollerna: Blanca Engström (Flickan), Shanti Roney (Pappan), Annika Hallin (Mamman), Calle Lindqvist, Tova Magnusson-Norling, Leif AndrĂ©e… Ia Langhammer.

Guldbagge: BĂ€sta foto.

Sista ordet: “Vi ville ha en övergĂ„ng mellan det skrikiga och dominanta 70-­talet och 80-talets ‘satsa pĂ„ sig sjĂ€lv’-kultur som kom lite senare. Det var roligt att utforska denna tid innan det fanns datorer, mobiltelefoner och Facebook.” (Arrhenius, Dagens Nyheter)

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.