• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:June 26, 2021

Bokhandlaren som slutade bada

MV5BOTc1MjI5MDM4MF5BMl5BanBnXkFtZTcwMjI0ODk3MQ@@._V1._SX99_SY140_Bokhandlaren Jacob (Allan Edwall) blir f√∂r√§lskad i v√§rldsvane Amelie (Margaretha Krook), men hon har en m√∂rk hemlighet som avsl√∂jas… Jarl Kulles regidebut √§r en av de mest sev√§rda Fritiof Nilsson Piraten-filmatiseringarna. Regiss√∂ren anklagades av en del f√∂r att ha respekterat Piratens f√§rgstarka skr√∂na v√§l mycket i √∂verf√∂ringen, men han har gjort en roande, frodig film som f√•r fram originalets humor och tragik. Sommarfotot blir en kontrast till allt m√∂rker. Sk√•despelarna √§r fina ‚Äď Edwall som den k√§rleksfulle bokhandlaren och Kulle sj√§lv som kvinnokarl till korpral; Krook √§r s√• bra i sitt sammanbrott att f√∂rvandlingen till genomelak bitch √§r en smula kuslig.

1969-Sverige. 100 min. Färg. Producerad av Göran Lindgren. Regi, manus: Jarl Kulle. Bok: Fritiof Nilsson Piraten. Foto: Rune Ericson. Musik: Ulf Björlin. I rollerna: Allan Edwall (Jacob Bokhandlare), Margaretha Krook (Amelie Arbel), Jarl Kulle (Korpral Krakow), Ingvar Kjellson, Fritiof Billquist, Nils Eklund… Ulla Sjöblom, Göran Stangertz.

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.