• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:June 21, 2020

Jönssonligan får guldfeber

jonssonliganguldfeberNågra framgångsrika förändringar gjordes med denna tredje film i serien. Nils Brandt har tackat för sig och därmed renodlas den framgångsrika trion Sickan-Vanheden-Harry. För första gången introduceras även Doris (Birgitta Andersson), Harrys pigga böna till flickvän. Formeln i det hafsiga manuset (om ligans försök att stjäla ett datorchip innehållande försvarshemligheter) blir bara allt tydligare, men de härliga huvudrollsinnehavarna får mycket hjälp genom att bli inkastade i hyfsat välregisserade slapstickscener. Den i Stadshustornet är värdig Harold Lloyd (i alla fall som en hyllning).

1984-Sverige-Danmark. 101 min. Färg. Regi: Mikael Ekman. Manus: Rolf Börjlind. I rollerna: Gösta Ekman (Sickan Jönsson), Ulf Brunnberg (Vanheden), Björn Gustafson (Dynamit-Harry), Birgitta Andersson, Per Grundén, Weiron Holmberg… Sten Ljunggren, Jessica Zandén.

Trivia: Följd av Jönssonligan dyker upp igen (1986).

 

IMDb

What do you think?

4 / 5. Vote count: 1

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.