• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:February 16, 2022

Hemsöborna: Ett yrvÀder i skÀrgÄrden

Foto: SVT

”Han kom som ett yrvĂ€der en aprilafton och hade ett höganĂ€skrus i en svĂ„ngrem om halsen.” FĂ„ svenska böcker har en lika minnesvĂ€rd och citerad inledning som August Strindbergs ”Hemsöborna” frĂ„n 1887. De första styckena Ă€r en kunnig, sjĂ€lfull beskrivning av naturen och livet i Stockholms skĂ€rgĂ„rd och den hĂ€r miniserien följer det spĂ„ret troget, dĂ€r Ulf Palmes berĂ€ttarröst blir den tydligaste lĂ€nken till Strindbergs text. Det Ă€r den bĂ€sta filmatiseringen av ”Hemsöborna” och en framstĂ„ende del av svensk tv-historia.

NÄr framgÄngar pÄ Hemsö
FastlÀnningen Carlsson (Allan Edwall) kommer till Hemsö i skÀrgÄrden dÀr han ska hjÀlpa madam Flod (Sif Ruud) med lantbruket. Hon miste sin man för en tid sedan och sonen Gusten (Sven Wollter) rÀcker inte till för allt arbete som behöver göras. Det skÀr sig snabbt mellan honom och Carlsson. FastlÀnningen Àr sjÀlvsÀker och gör ett starkt intryck pÄ öns matriark, men Gusten tycker att han Àr högfÀrdig och avfÀrdar flera av Carlssons idéer.

Men tiden gĂ„r och Carlsson nĂ„r framgĂ„ngar pĂ„ Hemsö. Ett av hans infall Ă€r att hyra ut ett av husen pĂ„ ön till en professorsfamilj under sommaren. Det ger stadiga inkomster och Carlsson befĂ€ster sin stĂ€llning i hushĂ„llet. Madam Flod har ett gott öga till honom, men han har svĂ„rt att hĂ„lla sina lidelser i schack


Ville bli populÀr i Sverige igen
Enligt Olof Lagercrantz, som lĂ„g bakom en biografi om Strindberg, skrevs ”Hemsöborna” för att tjĂ€na snabba cash och för att Strindberg ville bli populĂ€r i Sverige igen; flera Ă„r tidigare hade han lĂ€mnat sitt hemland, men kom ihĂ„g sina barndoms somrar pĂ„ Kymmendö och lĂ€t sig inspireras av de minnena medan han skrev boken i Tyskland. Han baserade sina karaktĂ€rer pĂ„ verkliga personer som bodde pĂ„ ön och mycket riktigt blev det en framgĂ„ng, hans mest folkliga verk.

Romanen filmades första gĂ„ngen redan 1919, sevĂ€rda versioner kom Ă€ven 1944 och 1955, men den mest folkkĂ€ra tolkningen Ă€r den hĂ€r miniserien som Ă€ven blev betydelsefull i regissören Bengt Lagerkvists karriĂ€r. Han hade redan dĂ„ gjort sig ett namn som konstnĂ€rlig ledare vid Sveriges Televisions teateravdelning och hade filmat flera av sin far PĂ€rs verk för tv, inte minst ”Bödeln” som hade premiĂ€r 1965. Men ”Hemsöborna” blev inledningen pĂ„ flera skickliga filmatiseringar av andra författares verk. Liksom boken följer vi livet pĂ„ Hemsö (sĂ„ klart inspelat pĂ„ Kymmendö) genom Ă„rstiderna och Bertil Wiktorssons svartvita foto Ă€r en utsökt del av dramat, frĂ„n den lustfyllda sommarens festligheter, dĂ„ Carlsson förĂ€lskar sig i stadsflickan Ida, till den bistra vinterns slutliga uppgörelser ute pĂ„ isarna. Herbert Grevenius manus hĂ„ller sig nĂ€ra Strindbergs fĂ€rgstarka skĂ€rgĂ„rdssprĂ„k; dialogen fĂ„r liv med hjĂ€lp av en perfekt rollista.

Edwall och Ruud gör nÄgra av sina frÀmsta insatser som den skrÀvlande Carlsson, bredbent, Àregirig och övertygad om sin egen förtrÀfflighet, och madam Flod som vill ha en trygg karl vid sin sida men saknar förmÄga att inse faran med Carlsson förrÀn det Àr alldeles för sent. Edvin Adolphson Àr rolig som den försupne pastorn; Wollter och Hilding Gavle utmÀrkta som den ungdomligt envise Gusten och den kacklande krumeluren Rundqvist som tolereras pÄ HemsögÄrden.

2007 gjorde Krister Claesson scenfars av ”Hemsöborna” pĂ„ Vallarnas friluftsteater. Varför inte? Strindbergs roman hade i sig mycket humor, nĂ„got som förvaltades vĂ€l Ă€ven i Lagerkvists miniserie; Carlsson Ă€r en figur med mycket mörker som Ă€ven lockar till skratt. 1966 Ă„rs ”Hemsöborna” var lika stark i sina komiska stunder som i tragiken och ett tidigt svenskt exempel pĂ„ hur tv-dramatik kunde tĂ€vla med det bĂ€sta som visades pĂ„ biografer.

Hemsöborna 1966-Sverige. Gjord för tv. 201 min. Svartvit. Regi: Bengt Lagerkvist. Manus: Herbert Grevenius. Bok: August Strindberg. Foto: Bertil Wiktorsson. I rollerna: Allan Edwall (Carlsson), Sif Ruud (Madam Flod), Sven Wollter (Gusten Flod), Hilding Gavle, HĂ„kan Serner, Anna Schönberg
 Edvin Adolphson, Julia Caesar. BerĂ€ttare: Ulf Palme. 

Trivia: Visad i antingen sju eller tre avsnitt. Boken har sedermera Àven blivit opera och scenpjÀs.

ÖVER MEDEL

IMDb

What do you think?

5 / 5. Vote count: 2

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.