• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:January 20, 2022

Heja Roland!

Roland Jung (Tommy Berggren) vill egentligen skriva, men tar ett jobb på en reklamfirma där han kastas in i en kampanj för ett medel mot finnar, riktad till tonåringar. Bo Widerberg baserade komedin på en av sina böcker, en historia med självbiografiska drag. Malmö har bytts ut mot Stockholm och både filmen och Berggren har en lekfull och smått rebellisk stil (vilket blir ett viktigt tema); samspelet med Mona Malm som hustrun är charmigt. En ojämn kompott; verkliga intervjuer med tonåringar blandas med komiska infall och utflykter. Den medryckande musiken passar väl in i samtidsskildringen.

1966-Sverige. 96 min. Svartvit. Regi, manus, bok: Bo Widerberg (‚ÄĚDen gr√∂na draken‚ÄĚ). Musik: Claes af Geijerstam, Ola & the Janglers. Klippning: Bo Widerberg, Kalle Boman. I rollerna: Tommy Berggren (Roland Jung), Mona Malm (Hanna Jung), Ulf Palme (√Ė.J.), Holger L√∂wenadler, Ingvar Kjellson, Carl Billquist‚Ķ Lars Amble, Eddie Axberg.

Guldbaggar: Bästa film, manliga huvudroll (Berggren).

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.