• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:September 16, 2021

Lena

Lena Nyman var en skÄdespelare som imponerade och provocerade, oavsett om det var teater eller film. Arbetet kostade pÄ; Nymans kropp blev allmÀngods för recensenter efter genombrottet i Nyfiken-filmerna pÄ ett grÀnslöst sÀtt som skadade henne. Fritiden hade ocksÄ sina mörka sidor, med för mycket festande och en oförmÄga att trivas i relationer. NÀr hon dog hamnade sÄ smÄningom 17 papperskassar med hennes dagböcker i filmskaparnas hÀnder och det Àr materialet som den hÀr dokumentÀren baseras pÄ. Det blir till ett ypperligt, mycket underhÄllande portrÀtt som fÄngar hennes konst och personlighet. Vi fÄr Àven ett gripande möte med mannen som troligtvis var hennes stora kÀrlek.

2021-Sverige. 103 min. FÀrg/Svartvit. Producerad av Cecilia Nessen. Regi, manus: Isabel Andersson.

Trivia: Alva Bratt gör Nymans röst under upplÀsningar av dagbokspassager. Bland de intervjuade finns Rolf Skoglund, Kristina Lugn, Börje Ahlstedt, Marie Göranzon och Tommy Körberg. Nymans dagböcker finns Àven utgivna som en bok, redaktörad av den hÀr filmens regissör. 

Sista ordet: “Jag har provat med mycket bra folk: Helena af Sandeberg, Livia Millhagen, Vera Vitali, Ingela Olsson – otroligt begĂ„vade. De gjorde Lena superbt men allteftersom kĂ€nde jag att jag till detta ville arbeta med en mer okĂ€nd röst att projicera Lena pĂ„. SĂ„ mötte jag Alva Bratt. Jag trĂ€ffade henne nĂ€r hon var nyutexaminerad frĂ„n Södra Latin via en kontakt som tyckte att vi skulle ses eftersom Alva enligt utsago ‘hade varit besatt av Lena Nyman sedan hon var sex Ă„r’. Jag sökte upp henne i researchsyfte för att ta reda pĂ„ varför Lena har en sĂ„dan inverkan pĂ„ unga tjejer av idag. Nu Ă€r hon Lenas röst. Det kĂ€ndes extra roligt att hon var helt okĂ€nd.” (Andersson om att hitta rĂ€tt röst för Nyman i filmen, Nordic Women in Film)

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.