• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:April 18, 2021

Mamma

MAMMA SKREV EN DAGBOK UNDER KRIGET. MAMMA TR√ĄFFADER SITT LIVS STORA K√ĄRLEK. MAMMA VILLE G√ĖRA FILM, MAMMA VILLE S√Ö MYCKET. MAMMA BLEV SINNESSJUK. OM JAG BARA KUNDE F√ĖRST√Ö VARF√ĖR?

Suzanne Ostens f√∂rsta l√•ngfilm definierar mer eller mindre den efterf√∂ljande filmkarri√§ren ‚Äď relationen till mamman finns st√§ndigt n√§rvarande i hennes konstn√§rliga g√§rning. H√§r m√∂ter vi mamman strax f√∂re och under andra v√§rldskriget, som en stridbar kritiker och filmare, som √§ven blir spontant k√§r i en fransman nere p√• kontinenten trots att hon √§r gift. Malin Ek g√∂r en intensiv insats som den kompromissl√∂sa och helt sj√§lvcentrerade konstn√§ren; psykisk oh√§lsa hotar att kasta henne djupare i en avgrund. Oj√§mnt ber√§ttat, men med m√•nga enskilt sev√§rda scener, inte minst filmkritikergr√§len.

1982-Sverige. 92 min. Färg/Svartvit. Regi: Suzanne Osten. Manus: Tove Ellefsen, Suzanne Osten. I rollerna: Malin Ek (Gerd Ekbom), Etienne Glaser (David), Serge Giambernardini (Pierre), Heinz Hönig, Moa Stridbeck, Philip Zandén… Inga Landgré, Helge Skoog, Bertil Norström, Gösta Krantz, Lars Forssell, Lena T. Hansson, Birgit Cullberg.

Guldbagge: Bästa kvinnliga huvudroll (Ek).

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.