• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:June 14, 2020

Himlaspelet: Mats vÀg till VÄr Herre

För nÄgra Är sedan följde jag med en före detta arbetskamrat, hennes dÄvarande pojkvÀn och nÄgra vÀnner upp till Dalarna för att vara med pÄ en krÀftskiva dÀr. NÀr vi vÀl kom fram till sommarstugan slogs jag, som den Stockholmsbo jag Àr, av renheten i luften och omgivningarnas skönhet. Klyschigt, men jag kunde inte hjÀlpa det; det var svÄrt att slÄ miljöerna runt Siljan.

Rune Lindström kom inte ursprungligen frĂ„n Dalarna, men det verk han blev ihĂ„gkommen för, bygdespelet ”Ett spel om en vĂ€g som till Himla bĂ€r”, Ă€r helt genomsyrat av Dalarna. UrpremiĂ€ren var 1941, men det Ă€r fortfarande tradition att varje sommar uppföra bygdespelet i Leksand, staden dĂ€r Lindström dog 1973.

Leksand och Jerusalem blir ett
Filmen börjar med att vi fĂ„r se en rad dalmĂ„lningar dĂ€r den lokala bygden har fogats samman med den kristna tron och bilden av Jerusalem och Israel. Vi trĂ€ffar Mats Ersson (Lindström), en ung dalkarl som Ă€r trolovad med Marit Knutsdotter (Eivor Landström). Bröllopet fĂ„r dock tragiska förhinder. Pesten sveper över Dalarna och Marit anklagas för hĂ€xeri. Det slutar med hennes död och Mats Ă€r förkrossad. Han tĂ€nker vandra till VĂ„r Herre för att stĂ€lla honom till svars och frĂ„ga honom varför han inte hjĂ€lpte Marit. Vandringen leder till en rad Ă€ventyr för Mats. Han trĂ€ffar profeter, blir rĂ€ddad i en snöstorm av Josef och Maria och stöter pĂ„ frestelser. Han förleds, blir förmögen pĂ„ koppar och förvandlas till en obehaglig girigbuk som gifter sig med en flicka som han leder i fördĂ€rvet


Började som amatörprojekt
Rune Lindström studerade till prÀst nÀr han skrev det hÀr bygdespelet. Han lÀste upp det bland annat för Gösta Folke, som kom att sÀtta upp pjÀsen i Leksand med Lindström i huvudrollen. Det började som ett amatörprojekt, men blev en succé och slutade med ett gÀstspel pÄ Dramaten. I samma veva gick Lindström med pÄ att bearbeta pjÀsen för ett filmprojekt. Han behöll huvudrollen och i en mindre roll ser vi Àven Folke. Himlaspelet var en omtalad film vid premiÀren, inte minst för dess tekniska kvaliteter, med Gösta Rooslings foto som i skildringen av Dalarna tycks se till att Gud finns med pÄ ett hörn överallt.

Mats fĂ€rd till VĂ„r Herre mĂ„ ha sina ojĂ€mna stunder, men i stort engagerar den hĂ€r sedelĂ€rande fantasin som tycks lĂ„na drag frĂ„n bĂ„de Charles Dickens ”En julsaga” och Henrik Ibsens ”Peer Gynt”. Sentida kritiker har uppmĂ€rksammat de filmiska inslagen i Ibsens verk och nog lĂ€mpar sig Ă€ven Lindströms historia för storslagen behandling pĂ„ vita duken. Eftersom berĂ€ttelsen Ă€r ordentligt rotad i Dalarnas historia och kultur hade det varit omöjligt att inte filma den dĂ€r, vilket Sjöberg och Roosling utnyttjar fullt ut. Lindström mĂ„ vara ett djĂ€rvt val i huvudrollen, som den amatörskĂ„despelare han Ă€r, men han Ă€ger den verkligen, bĂ„de som den unge, naive dalkarlen och den gamle, fördĂ€rvade rikemannen. Även Anders Henriksson Ă€r utmĂ€rkt som VĂ„r Herre.

Det kanske Ă€r rent storhetsvansinne att anta att himmelriket finns i Dalarna, Ă€ven om jag fick en större förstĂ„else för det under mitt besök. Varför inte, om nu JĂ€mtland kan fĂ„ för sig att det Ă€r en republik. Om Ă„rets förestĂ€llning av ”Himlaspelet” i Leksand blir av mitt under brinnande pandemi verkar vara osĂ€kert. Men om inte annat finns alltid 80-Ă„rsjubileet 2021. 

Himlaspelet 1942-Sverige. 106 min. Svartvit. Producerad av S.A.G. Swenson, Carl Anderson. Regi: Alf Sjöberg. Manus: Rune Lindström, Alf Sjöberg. PjĂ€s: Rune Lindström (”Ett spel om en vĂ€g som till Himla bĂ€r”). Foto: Gösta Roosling. Musik: Lille Bror Söderlundh. I rollerna: Rune Lindström (Mats Ersson), Eivor Landström (Marit Knutsdotter), Anders Henriksson (VĂ„r Herre), Holger Löwenadler, Gudrun Brost, Emil Fjellström
 Hugo Björne, Anita Björk, Torsten Lilliecrona, John Elfström, Wiktor ”Kulörten” Andersson.

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

This Post Has 2 Comments

  1. Johannes Alfven

    Hej och tack för recensionen. Jag köpte Himlaspelet i bokform pÄ loppis hÀromdagen och blev nyfiken pÄ filmen. Hur kan man se den? Finns den streamad nÄgonstans?

  2. Stefan Hedmark

    Tack för att du lĂ€ste! Jag tror att det Ă€r svĂ„rt. Enligt Svensk filmdatabas Ă€r den digitaliserad i alla fall, men kan inte se att den Ă€r utgiven pĂ„ dvd. Jag sĂ„g om den nu pĂ„ en gammal vhs-inspelning jag har haft i mĂ„nga Ă„r. Ditt bĂ€sta hopp Ă€r nog att hĂ„lla utkik pĂ„ SVT Play, tror jag…

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.