• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:December 19, 2019

Hasse & Tage – en kärlekshistoria

Jane Magnusson har med engagemang och stor nyfikenhet skildrat ”gubbar”, Ebbe Carlsson och Ingmar Bergman, i sina tidigare dokumentärer, så hon känns som rätt person att försöka fånga vad det var som gjorde Hans Alfredson och Tage Danielsson till ikoner inom svenskt nöjesliv. Deras humor förenade inte bara regissören och hennes pappa utan även höger och vänster. Här bjuds vi på värdefulla hemmafilmer från familjerna samt mängder med klipp ur biofilmer och krogshower. Men vi följer även med de intervjuade till Hasseåtages skrivarstuga i Vitabergsparken, där de till och med handgripligen får vårda arvet efter duon! En omtumlande färd genom kärlekshistorien, men till viss del skrapar den bara på ytan.

2019-Sverige. 105 min. Svartvit/Färg. Producerad av Fredrik Heinig, Cecilia Nessen. Regi, berättare: Jane Magnusson.

Trivia: Även visad som en längre tv-version. Bland de intervjuade i filmen: Daniel Alfredson, Tomas Alfredson, Ingvar Carlsson, Anders Björck, Birgitta Dahl, Stellan Skarsgård, Lena Olin, Sven-Bertil Taube, Lill Lindfors, Monica Dominique, Hatte Furuhagen, Carl-Uno Sjöblom, Henrik Dorsin, Petra Mede, Henrik Schyffert, Özz Nûjen, Göran Greider, Jan Guillou, David Batra, Fredrik Lindström och Grynet Molvig.

Sista ordet: “Jag tror att det var viktigt för Sverige att man skrattade tillsammans. Just nu känns det som att vi mest bara kan hata tillsammans. Det kan ju aldrig vara en bra utveckling. Alla har så fruktansvärt kort stubin. När Hasse och Tage var verksamma kunde jag ju se hur mina föräldrar och alla runt omkring höll på med något slags samhällsbygge, som vi nu har monterat ned.” (Magnusson, Svenska Dagbladet)

 

 

What do you think?

3 / 5. Vote count: 2

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.