• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:June 3, 2018

Åke och hans värld

Allan Edwalls andra långfilm som regissör var värd väntan efter Eriksson (1969), en barndomsskildring vars förlaga gjorde stort intryck på Edwall när han var liten. Filmen utspelas på 1920-talet i en småstad och vi följer en grabb (Martin Lindström) som växer upp i ett tryggt medelklasshem. Men mörkret finns ändå närvarande, inte minst för att Åke har en livlig fantasi och tar stort intryck av de vuxnas berättelser. Det illustreras väl i filmen, både vad gäller miljöerna och skildringen av ett barns förundran inför sin omvärld. Kärleksfullt och underhållande, med bra musik och en suverän rollista, där bland andra Loa Falkman i sin första filmroll ingår.

1984-Sverige. 98 min. Färg. Producerad av Brita Werkmäster. Regi, manus: Allan Edwall. Bok: Bertil Malmberg. Foto: Jörgen Persson. Musik: Thomas Lindahl. I rollerna: Loa Falkman (Far), Gunnel Fred (Mor), Martin Lindström (Åke), Stellan Skarsgård, Björn Gustafson, Alexander Skarsgård… Allan Edwall, Ernst Günther.

Trivia: Boken gjordes även 1959 som en timslång tv-film.

 

IMDb

What do you think?

4 / 5. Vote count: 1

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.