• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:April 6, 2021

Amatörer

Den lilla orten Lafors vill locka till sig arbetstillfĂ€llen i form av en tysk lĂ„gpriskedja; kommunledningen anlitar högstadieelever att göra en film som lyfter fram Lafors för omvĂ€rlden
 Gabriela Pichlers hyllning till smĂ„staden, arbetare och alla brokiga nysvenskar som skapar sig ett liv dĂ€r har en liknande ton som hennes Äta sova dö (2012) – det Ă€r unga tjejer i huvudrollen, en salig blandning av amatörskĂ„despelare och allt berĂ€ttas med gott humör, Ă€ven nĂ€r filmen tar upp svĂ„rare Ă€mnen som konflikten mellan vĂ€l etablerade invandrare och nyanlĂ€nda. Fredrik Dahls portrĂ€tt av den godmodige Musse biter sig fast och berör, liksom det Ă€rliga portrĂ€ttet av Lafors (egentligen Svenljunga).

2018-Sverige. 102 min. FÀrg. Producerad av Anna-Maria Kantarius. Regi: Gabriela Pichler. Manus: Gabriela Pichler, Jonas Hassen Khemiri. I rollerna: Zahraa Aldoujaili (Aida), Yara Aliadotter (Dana), Fredrik Dahl (Musse), Shada Ismaeel, Persin Abdulrahman, Jan Cruseman.

Trivia: Dahl jobbar till vardags för kommunen i Svenljunga; rollen som hans mor i filmen spelas av hans verkliga mamma.

Sista ordet: “Jonas och jag hade först för avsikt att göra nĂ„got pĂ„ en av Jonas pjĂ€ser, men vi fick flow och började istĂ€llet skriva pĂ„ helt nytt material tillsammans – och det blev detta manus. Vi fascinerades av Bilden. Bilden av ett samhĂ€lle, vilka som fĂ„r vara med och skapa bilder av vĂ„r samtid, och vilka bilder som skapar ett samhĂ€lles identitet.” (Pichler, FLM)

 

IMDb

What do you think?

4 / 5. Vote count: 1

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.