• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:February 10, 2022

Ninas resa

Foto: SF

Samma Är som Lena Einhorn sammanfattade sin mor Ninas upplevelser frÄn Warszawas getto under andra vÀrldskriget i en bok skrev och regisserade hon Àven den hÀr filmen. Det Àr en hybrid av dokumentÀr och spelfilm dÀr vi möter Nina sjÀlv som fungerar som berÀttare. Den intervjun varvas med den gestaltade delen, dÀr polska skÄdespelare syns som Nina och hennes familj under krigsÄren. Det tar en stund att vÀnja sig vid upplÀgget, men man blir snart engagerad bÄde i Ninas berÀttande och i skildringen av Polen under kriget. Förnedringen och kampen i gettot, samt flykten dÀrifrÄn, skildras effektfullt och visar hur skört beroende av slumpen vÄra liv Àr.

2005-Sverige-Polen. 125 min. FÀrg/Svartvit. Producerad av Kaska Krosny. Regi, manus, bok: Lena Einhorn. I rollerna: Agnieszka Grochowska (Nina Rajmic), Maria Chwalibóg (Fanny), Andrzej Brzeski (Artur), Pawel Iwanicki, Iwona Sitkowska, Malgorzata Zajaczkowska.

Guldbaggar: BĂ€sta film, manuskript.

Sista ordet: “I augusti 1999 fick mamma veta att hon hade bröstcancer. Jag var i Sinaiöknen och filmade nĂ€r jag en dag ringde hem. Under ett och samma samtal fick jag veta att mamma hade en elakartad knöl i ena bröstet – och att pappa precis fĂ„tt veta att han hade leukemi. De fick sina diagnoser dagarna efter varandra. […] Under elva Ă„r, fram till 1994, bodde jag utomlands och var hela tiden rĂ€dd för att mina förĂ€ldrar skulle dö. Varje gĂ„ng det ringde frĂ„n Sverige tĂ€nkte jag: Nu har nĂ„got hĂ€nt! PĂ„ nĂ„got konstigt sĂ€tt var jag förberedd nĂ€r beskedet kom att de verkligen var sjuka. Inom nĂ„gra veckor hade jag bestĂ€mt att dokumentera den historia som jag visste att mamma ville berĂ€tta.” (Lena Einhorn, Svenska Dagbladet)

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.