• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:November 16, 2020

I lagens namn

I KVÄLL BEGÅR EN MAN ETT MORD PÅ DIN BIOGRAF. HUR MYCKET VET POLISEN?

Kriminalinspektör Bo Jarnebring (Sven Wollter) utreder hur det kom sig att ett fyllo i polisförvar kunde Ă„dra sig allvarliga skador; det enda han fĂ„r ur offret Ă€r nĂ„got om ”Björneborgarnas marsch”
 Kjell Sundvalls andra lĂ„ngfilm Ă€r en av hans bĂ€sta, en spĂ€nnande thriller om korruption inom polisen som leder till ett engagerande spel mellan Wollters inspektör och de fyra piketpoliser (ledda av en fascistisk Stefan Sauk) som anser att de Ă€r fria att göra vad de vill sent om nĂ€tterna pĂ„ Stockholms gator. Rappt regisserat, med iskalla miljöer och vĂ€l matchad musik. Wollter gör Jarnebring för tredje gĂ„ngen (efter Profitörerna (1983) och Mannen frĂ„n Mallorca (1984)) och Ă€r suverĂ€n. 

1986-Sverige. 87 min. FĂ€rg. Widescreen. Producerad av Hans Iveberg. Regi: Kjell Sundvall. Manus: Hans Iveberg, Leif G.W. Persson. Bok: Leif G.W. Persson (”SamhĂ€llsbĂ€rarna”). Foto: Peter Mokrosinski. Musik: Ulf Dageby, Jens Lindgren. I rollerna: Sven Wollter (Bo Jarnebring), Anita Wall (Gunilla WesslĂ©n), Ernst GĂŒnther (Walltin), Stefan Sauk, Pia Green, Sven Holm
 Lennart Hjulström, Ann PetrĂ©n, Rolf Skoglund, Johan Ulveson, Margreth Weivers.

Sista ordet: “Det var en dröm att fĂ„ göra filmen i cinemascope. Inledningssekvensen nĂ€r det ryker ur gatan och polisbilen kommer farande – det Ă€r ju ‘Taxi Driver’ rakt av. Jag var starkt inspirerad av det dĂ€r men vissa reagerade jĂ€vligt negativt och tyckte att det var för amerikaniserat. Det fanns samma bemötande nĂ€r ‘JĂ€garna’ kom, att det var en ren plagiatfilm. Just [Ingmar] Bergman sa det bland annat.” (Sundvall, FLM)

 

IMDb

What do you think?

5 / 5. Vote count: 1

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.