• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:February 14, 2022

Skenbart – en film om tåg

INGENTING ÄR AV NÖDVÄNDIGHET VAD DET SYNES VARA…

Robert Gustafsson och Peter Dalle. Foto: SF

Julen 1945 befinner sig ett udda sällskap ombord på ett tåg på väg till Berlin, bland dem läkaren Henry Schmalensee (Magnus Roosman) som tillsammans med älskarinnan planerar att mörda sin hustru under resan… Peter Dalles mest ambitiösa långfilm som regissör är en ovanligt snygg komedi, väl grundad i 40-talsmiljö och läckert fotograferad i svartvitt. Handlingen utspelar sig nästan helt på tåget som dundrar fram i natten medan de komiskt melodramatiska intrigerna tar allt intensivare och absurdare vändningar. Väldigt rolig, med en suverän rollista. Robert Gustafsson snubblar effektfullt fram, medan Gösta Ekman till och med har berörande stunder som en bedagad kroglegendar.

2003-Sverige. 100 min. Svartvit. Producerad av Patrick Ryborn. Regi, manus: Peter Dalle. Foto: Göran Hallberg. Sång: ”Skenbart” (Peter Dalle, Benny Andersson). I rollerna: Gustaf Hammarsten (Gunnar Wern), Magnus Roosman (Henry Schmalensee), Anna Björk (Marie), Kristina Törnqvist, Robert Gustafsson, Peter Dalle… Lena Nyman, Gösta Ekman, Lars Amble, Claes Ljungmark, Marie Göranzon, Margreth Weivers-Norström.

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.