• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:October 28, 2021

Solsidan: Tillbaka till Saltis

Varje g√•ng diskussioner i min bekantskapskrets eller p√• jobbet ber√∂r inredning eller bostadsl√§get i Stockholm st√§nger jag √∂ronen. Det √§r r√§tt ofta. Det √§r inget jag vill kokettera med, jag √§r bara inte s√§rskilt intresserad. Inom medelklassen dominerar samtals√§mnet och f√∂rblir tacksamt f√∂r satir. S√§rskilt framg√•ngsrik var scenshowen ‚ÄĚLjust & fr√§scht‚ÄĚ (2012) av och med Henrik Schyffert och Fredrik Lindstr√∂m, d√§r kontrasterna mellan de tv√• v√§nnernas inredningsstilar blev lysande komik. Bara n√•gra √•r tidigare hade komediserien Solsidan haft premi√§r och gjort succ√©. Det var uppenbart att samtliga inblandade hittat n√•got som tilltalade fler √§n bara Hemnetknarkarna.

Växte upp i Saltsjöbaden
Serien introducerade tv√• par ‚Äď tandl√§karen Alex L√∂fstr√∂m (Felix Herngren) och hans flickv√§n Anna (Mia Sk√§ringer) samt finansmannen Fredde Schiller (Johan Rheborg) och hans fru Mickan (Josephine Bornebusch). Alex och Fredde hade v√§xt upp i Saltsj√∂baden och blivit v√§nner som barn trots att deras ekonomiska f√∂ruts√§ttningar alltid har skilt sig √•t. I b√∂rjan av serien flyttade Alex tillbaka till Saltsj√∂baden med Anna, som k√§nde sig allt annat √§n bekv√§m i den borgerliga milj√∂n.

Där fanns även en annan gammal barndomskompis, den förfärligt snåle och tråkige Ove Sundberg (Henrik Dorsin) och hans fru Anette (Malin Cederbladh), som alltid lyckades knöla sig in i grannarnas liv. Med åren kom allt fler barn, även om de grundläggande konflikterna i Saltis förblev desamma.

Från filmer till en tv-serie
Herngren har sagt i intervjuer att han s√•g Solsidan som en forts√§ttning p√• filmerna Vuxna m√§nniskor (1999) och Varannan vecka (2006), d√§r han hade huvudrollerna och var inblandad bakom kameran. En tv-serie skulle ge honom och hans team av manusf√∂rfattare en chans att utveckla rollfigurerna under en l√§ngre tid. Just den delen m√∂tte kritik under seriens g√•ng ‚Äď variationerna i handlingen var mycket sm√•, √§ven om √§ktenskapen pr√∂vades p√• olika s√§tt. De flesta avsnitten skapade en potentiellt pinsam situation f√∂r den konfliktr√§dde Alex att hantera samt n√•gon form av statusproblem f√∂r den ekonomiskt medvetne Fredde. Igenk√§nning och trendspaning var ledord och d√§r hittade Solsidan r√§tt, inte bara i satiren √∂ver de mest bemedlade i Saltis, utan √§ven vardagsbekymmer som ber√∂rde grannar, barn och √•ldriga f√∂r√§ldrar.

Rollfigurerna hittade rakt in i hjärtat på tittarna och det hjälpte förstås med de här skådespelarna och de vassa repliker som manusförfattarna försåg dem med. Särskilt lätt var det att roas av Rheborgs och Bornebuschs kyligt roliga överklassfasoner; det var ibland svårare att förstå exakt vad Herngren och Skäringer såg hos varandra med tanke på den rätt fräna attityd som präglade deras relation. Kanske kändes den lite för sitcomtillverkad ibland. Men den figur som blev allra mest älskad var Ove Sundberg. Dorsins suveräna gestaltning gjorde honom till en svensk Basil Fawlty eller David Brent; det är den totala bristen på självinsikt som gör de här personerna roliga. De idylliska miljöerna i Saltsjöbaden var en perfekt bakgrund till de komiska intrigerna.

Liksom i fallet Modern Family (2009-2020) hade manusförfattarna som rutin att inspireras av sin omgivning, vännerna och familjen. På så sätt var det lätt för dem att orientera sig. Och till skillnad från Modern Family gick Solsidan sällan över från det lätt skruvade men äkta till att kännas för konstruerad.

Solsidan 2010-2015, 2019- :Sverige. Gjord f√∂r tv. 70 avsnitt. F√§rg. Upphov: Felix Herngren, Ulf Kvensler, Jacob Seth Fransson, Pontus Edgren. I rollerna: Felix Herngren (Alexander ‚ÄĚAlex‚ÄĚ L√∂fstr√∂m), Mia Sk√§ringer (Anna L√∂fstr√∂m), Johan Rheborg (Fredrik ‚ÄĚFredde‚ÄĚ Schiller), Josephine Bornebusch (Mikaela ‚ÄĚMickan‚ÄĚ Schiller), Henrik Dorsin, Malin Cederbladh.

Trivia: Följd av en spinoff-serie med Dorsin, Kontoret (2012-2013), och en långfilm, Solsidan (2017).

Kristallen: Årets program 10; humorprogram 10, 11, 14; manliga skådespelare (Dorsin) 14.

Sista ordet: “Jag tror att alla m√§nniskor upplever tio potentiella ‘Solsidan’-scener varje dag. Det g√§ller bara att skriva ner dem. Jag har ett fickminne i min telefon d√§r jag pratar in grejer hela tiden, de d√§r sm√• detaljerna […]¬†Folk i min bekantskapskrets tror att det handlar om dem, √§ven om det inte g√∂r det. Sedan √§r det m√•nga som kommer fram till Felix och s√§ger ‘men du, den d√§r Mickan, det √§r jag, va?'” (Kvensler, Aftonbladet)

√ĖVER MEDEL

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.