• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:February 5, 2017

En kvinnas ansikte

Anna Holm (Ingrid Bergman), vars ansikte √§r vanst√§llt, √§r medlem i en utpressarliga som har gett sig p√• hustrun till en plastikkirurg‚Ķ men hans yrkestalanger hj√§lper Anna f√∂rvandla sig till en f√∂rr√§disk guvernant f√∂r en ny komplott. En av Gustaf Molanders mest framg√•ngsrika filmer blev ocks√• ett viktigt steg i Bergmans kommande internationella karri√§r. Till en b√∂rjan √§r hennes insats lite v√§l √∂verdrivet skurkaktig, men hon ger Anna Holm st√∂rre nyans under filmens g√•ng. Inga √∂verraskningar i intrigen, men √§nd√• en snygg, mycket underh√•llande thriller. Kul att se ‚ÄĚBullen‚ÄĚ Berglund och G√∂sta Cederlund som fryntliga, f√§rgstarka medlemmar i utpressarligan.¬†

1938-Sverige. 104 min. Svartvit. Regi: Gustaf Molander. Manus: G√∂sta Stevens. I rollerna: Ingrid Bergman (Anna Holm/Anna Paulsson), Tore Svennberg (Konsul Barring), Anders Henrikson (Allan Wegert), Georg Rydeberg, Gunnar Sj√∂berg, Hilda Borgstr√∂m‚Ķ Erik ‚ÄĚBullen‚ÄĚ Berglund, Sigurd Wall√©n.

Trivia: Nyinspelad i USA som En kvinnas ansikte (1941).

Sista ordet: “Jag √§lskade intrigen och tiggde och bad SF att l√•ta mig f√• g√∂ra filmen, men de svarade nej. ‘Det g√•r inte’, sa de, ‘publiken skulle inte acceptera en vacker flicka med vanst√§llt ansikte. Definitivt inte. Dessutom har vi en mycket bra film h√§r som heter ‘En enda natt’. Vi vill att du ska g√∂ra den i st√§llet.’ Jag tyckte att ‘En enda natt’ verkade vara rena sm√∂rjan, s√• jag kohandlade med dem. ‘Jag g√•r bara med p√• att g√∂ra er film om ni ocks√• l√•ter mig f√• g√∂ra flickan med vanst√§llt ansikte.'” (Bergman, “Mitt liv”)

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.