• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:November 9, 2021

Citizen Schein

Regissören bakom dokumentären Palme (2012) har i nära samarbete med Jannike Åhlund och Kersti Grunditz Brennan skapat ett porträtt av Harry Schein, den judiske pojken som kom till Sverige 1939, blev framgångsrik affärsman, vän och tennispartner med Olof Palme långt innan han var statsminister, gifte sig med Ingrid Thulin och skapade Svenska Filminstitutet. Ambitiös och karismatisk, känd för cigaretterna, lyxlivet och konflikterna. Precis som Maud Nycander knöt Palme till det nuvarande hotet från den bruna högern i den filmen gör hon detsamma med Schein här. Men det intressantaste är skildringen av kultursverige för några decennier sedan, komplett med arkivmaterial och underhållande intervjuer som avslöjar mycket om privatpersonen.

2017-Sverige. 100 min. Färg/Svartvit. Producerad av Rebecka Hamberger. Regi: Maud Nycander. Manus: Maud Nycander, Jannike Åhlund, Kersti Grunditz Brennan. Medverkande: Harriet Andersson, Ingvar Carlsson, Daniel Bergman, Roy Andersson, Liv Ullmann, Carl Johan de Geer, Jörn Donner, Anders Ferm, Birgitta von Otter, Theodor Kallifatides, David Lagercrantz.

Trivia: Inspirerad av boken med samma namn av Lars Ilshammar, Pelle Snickars och Per Vesterlund.

Sista ordet: “Jag och producenten Rebecca Hamberg fascinerades av [en arvstvist efter Scheins d√∂d]¬†och t√§nkte ‘det h√§r kanske man kan g√∂ra en film av’.¬†S√• jag satte mig och skrev ett synopsis. Men ganska snart stod det klart f√∂r oss att det inte var arvstvisten som var mest sp√§nnande, utan Harry Scheins liv och livs√∂de. Vi blev f√∂rv√•nade √∂ver att det inte gjorts n√•gon film om honom tidigare.” (√Öhlund, SVT)

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.