• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:November 26, 2016

Harry Munter

screen-shot-2016-11-26-at-10-19-11Kjell Grede följde upp debuten Hugo och Josefin (1967) med sin kanske mest hyllade film, som också har ett vackert, drömskt uttryck. Vi följer titelpersonen, en ung kille med ett stort hjärta och ett briljant sinne som har lätt för att hitta vänskap bland både yngre och äldre, men hans värld (och hans föräldrar) skakas om när han lovas en fantastisk framtid i USA. Amatören Jan Nielsen är ganska effektiv i den närmast symboliska huvudrollen, men Carl-Gustaf Lindstedt, i somligas ögon mest en komiker, är lysande som hans far. Filmen är på det stora hela en skön kontrast till alla Hollywoodhistorier där hjältar alltid besegrar alla hinder.

1969-Sverige. 101 min. Färg. Producerad av Göran Lindgren. Regi, manus: Kjell Grede. Foto: Lars Björne. I rollerna: Jan Nielsen (Harry Munter), Carl-Gustaf Lindstedt (Valle Munter), Gun Jönsson (Gudrun Munter), Elina Salo, Georg Adelly, Gerda Calander.

Guldbagge: Bästa manliga huvudroll (Lindstedt).

4 kopia

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.