• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:March 18, 2022

Hedebyborna: Aristokrater och arbetare

Foto: SVT

“Ro hit med en grogg! Men lĂ„t det gĂ„ fort, jag Ă€r alkoholist!” KĂ€nner du igen det citatet? DĂ„ Ă€r det troligt att du Ă€r över 40 Ă„r och minns en tid dĂ„ det kĂ€ndes som hela Sveriges befolkning satt klistrade framför ett tv-program. Citatet Ă€r hĂ€mtat ur Hedebyborna, och det finns mĂ„nga fler minnesvĂ€rda. Det producerades tre sĂ€songer av serien och de 18 avsnitten svetsades fast i den svenska folksjĂ€len. För bara tre Ă„r sedan utnĂ€mndes Hedebyborna till den bĂ€sta svenska tv-serien nĂ„gonsin av lyssnarna i radioprogrammet “Kino”. Dvd-utgĂ„van av serien lĂ€mnar en hel del att önska kvalitetsmĂ€ssigt, men den som Ă€ndĂ„ ger sig i kast med klassikern blir rikligt belönad.

Ett fiktivt samhÀlle
Serien tar sin början 1937 i det fiktiva samhÀllet Hedeby i Sörmland, och fortsÀtter igenom andra vÀrldskriget. I full galauniform anlÀnder baron Carl-Sebastian Urse (Ingvar Kjellson) en sommardag och bekantar sig med bygden, ofta ur ett fylleperspektiv. Efter ett litet Àventyr i Trosa gör han entré pÄ Valla, slÀktens herrgÄrd, och bekantar sig pÄ nytt med sin kusin (Per Myrberg) och hans hustru (Lena Brogren). Baronen finner att problemen hopar sig i Hedeby, inte minst för att arbetarna strejkar pÄ kalkbruket.

Det Àr överhuvudtaget inte mycket som kÀnns rÀtt i Hedeby. Lag och ordning upprÀtthÄlls av en alkoholiserad fjÀrdingsman (Dan Sjögren) och bÄde arbetarklass och bÀttre stÀllda individer i samhÀllet tycks motiveras mer av sprit och cynism Àn en framÄtanda.

Ett brett perspektiv
Sven Delblanc baserade serien pĂ„ fyra av sina romaner, “Åminne”, “StenfĂ„gel”, “Vinteride” samt “Stadsporten”; han skrev sjĂ€lv manus till serien, som regisserades av HĂ„kan ErsgĂ„rd. Mycket av inspelningen tog plats i VagnhĂ€rad, en inspiration för Hedeby. 2010 gavs det ut en bok av ErsgĂ„rd som skildrade arbetet med tv-serien; dĂ€r visade det sig bland annat att Maria Hörnelius, som skulle ha spelat Signe, klagade pĂ„ att serien inte enbart handlade om arbetarklassen utan Ă€ven skildrade “de besuttna”. SjĂ€lv Ă€r jag tacksam för att serien utgĂ„r frĂ„n ett sĂ„ pass brett perspektiv; del av dess styrka bestĂ„r i att visa vad som skiljer klasserna Ă„t och vad som förenar dem.

Delblanc svÀnger hela tiden skickligt mellan kÀnslan av gemenskap pÄ gott och ont inom klasserna samt den oundvikliga individualismen, ocksÄ pÄ gott och ont. Intressanta exempel pÄ det sistnÀmnda Àr MÀrta (Nina Gunke), arbetarklassdottern som hela tiden drömmer om nÄgot annat och bÀttre, trots att alternativen Àr fÄ, och greven av Kyhleholm (Jan Malmsjö) som gÄr egna vÀgar och fÄr betala dyrt. Rollistan var stor, och bland de mest minnesvÀrda fanns Kjellsons utsökte aristokrat och livsnjutare som tyvÀrr bara fick en sÀsong, Kent Andersson som en extremt arbetsskygg suput, samt Brodin och Nyström, ett rörande arbetarklasspar som möter utmaning efter utmaning.

Dialogen var stĂ€ndigt knivskarp och bidrog till att lĂ€tta upp det evigt nĂ€rvarande mörkret. BĂ„de sorg och skratt, med andra ord – och dĂ€r spelade alkoholen en oerhört stor roll, som kĂ€lla till elĂ€nde och död och som brĂ€nsle i umgĂ€nget med goda bekanta. Inom alla klasser.

Inte undra pÄ att en arbetskamrat till mig tryckte dvd-utgÄvan i mina hÀnder och insisterade pÄ att jag mÄste se den. Hedebyborna Àr en stor klassiker, inte bara pÄ grund av böckerna den baseras pÄ, utan Àven för Delblancs talang som manusförfattare och den gnistrande rollistan.

Hedebyborna 1978-1982:Sverige. Gjord för tv. 18 avsnitt. FĂ€rg. Upphov: Sven Delblanc. I rollerna: Helena Brodin (Signe Svensson), Anders Nyström (Sixten Svensson), Nina Gunke (MĂ€rta Svensson), Allan Svensson, Ingvar Kjellson (78), Per Myrberg (78), Jan Malmsjö (82), Lena Brogren (78, 82), Roland Söderberg, Emy Storm, Hans StrĂ„Ă„t, Lauritz Falk, Per GrundĂ©n, Tor Isedal, Kent Andersson, Dan Sjögren, John Harryson, Peter Harryson, Lena-Pia Bernhardsson, Marian GrĂ€ns, Gösta PrĂŒzelius, Rolf Björkholm, Siv Ericks (80-82), Ingvar Hirdwall (78), Börje Ahlstedt (78), Halvar Björk (82), Anders Ek (80), Marika Lindström (82).

Trivia: Brodin och Nyström spelade ett gift par Àven i Goda grannar (1987-1989).

ÖVER MEDEL

IMDb

What do you think?

4.5 / 5. Vote count: 2

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.