• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:August 29, 2020

Ronja Rövardotter

UnknownTvå rivaliserande rövarfamiljer delar på samma borg efter att ett våldsamt blixtnedslag skapat en avgrund rätt igenom den; en dag fattar hövdingarnas barn (Hanna Zetterberg, Dan Håfström) tycke för varandra. Tage Danielssons sista verk som regissör är en av de bästa Astrid Lindgren-filmatiseringarna, en Romeo och Julia-saga med trolska skogsäventyr. Årstiderna fångas väl, magiska väsen skapar spänning och Björn Isfälts musik ger extra liv åt de muntra banditerna. Det är lätt att sympatisera med barnen, som till skillnad från de vuxna har vett att uppskatta varandras sällskap. Utmärkta insatser av Jag är nyfiken-paret Börje Ahlstedt och Lena Nyman; Zetterberg känns rätt som Ronja.

1984-Sverige-Norge. 126 min. Färg. Producerad av Waldemar Bergendahl. Regi: Tage Danielsson. Manus, bok: Astrid Lindgren. Foto: Rune Ericson. Musik: Björn Isfält. I rollerna: Hanna Zetterberg (Ronja), Dan Håfström (Birk), Börje Ahlstedt (Mattis), Lena Nyman, Per Oscarson, Med Reventberg… Allan Edwall, Tommy Körberg, Björn Wallde, Ricky Bruch, Philip Zandén.

Trivia: √Ąven visad som en l√§ngre tv-serie. Olle Hellbom p√•b√∂rjade inspelningarna, men avled och ersattes av Danielsson.

Sista ordet: “Att han alltid hade tid. Att han alltid tog sig tid att f√∂rklara. Att han alltid lyssnade. Det √§r v√§ldigt ovanligt att vuxna m√§nniskor g√∂r med tio√•ringar, √∂ver huvud taget. Det √§r en av de absolut viktigaste sakerna jag har med mig: Respekten han visade mig och Danne. […] Det var v√§ldigt sv√•rt att komma tillbaks till den andra v√§rlden, efter√•t. Det fanns ingen Tage d√§r!” (Zetterberg om det b√§sta med Danielsson, “Tage Danielssons tid: En biografi”)

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.