• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:July 12, 2016

Vita lögner

vitalognerPĂ„ 1940-talet Ă€r Palle Hagmann (Peter Haber) en firad varietĂ©sĂ„ngare i Stockholm som drömmer om att sĂ€tta upp en stor förestĂ€llning i Helsingfors; han tar med sig fru och barn (Jessica ZandĂ©n, Fredrik ÅdĂ©n) pĂ„ ett kostsamt Ă€ventyr. Mats Arehn nĂ„dde en av sina frĂ€msta kritikerframgĂ„ngar med den hĂ€r sjĂ€lvbiografiska filmen om en slarver till far som hade storslagna drömmar och gĂ€rna tog till “vita lögner” för att göra verklighet av dem nĂ€r pengarna började tryta. Realism kolliderar med optimism. Hagmanns fadĂ€ser kommer aldrig som en överraskning, men filmen Ă€r mycket underhĂ„llande, har ett nostalgiskimrande foto och hĂ€ngivna insatser av bĂ„de Haber och ZandĂ©n.

1995-Sverige-Finland-Danmark. 118 min. FĂ€rg. Producerad av Börje Hansson. Regi: Mats Arehn. Manus: Mats Arehn, Rolf Börjlind. Foto: Jörgen Persson. I rollerna: Peter Haber (Palle Hagmann), Jessica ZandĂ©n (Ingrid Hagmann), Fredrik ÅdĂ©n (Martin Hagmann), Marianne Hedengrahn, Elmer Green, Lasse Pöysti… Jesper Christensen, Tomas Norström.

Trivia: Arehn gav Àven ut en bok efter filmen baserad pÄ samma historia. 

Sista ordet: “Jag hade ett bra förhĂ„llande till min pappa nĂ€r jag var barn. Som vuxen hatade jag honom ofta, men barn Ă€r ju lojala mot sina förĂ€ldrar. […] Det var bĂ„de smĂ€rtsamt och stimulerande [att göra filmen]. Men Palle Hagmann var en fascinerande man. Han vĂ€grade ge upp och han lyckades alltid ta sig ur allting.” (Arehn, Dagens Nyheter)

4 kopia

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.