• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:November 8, 2020

Den nya mÀnniskan

dennyamanniskanÅret Ă€r 1950; fattiga Gertrud (Julia Högberg) blir omhĂ€ndertagen av myndigheterna och placeras pĂ„ ett arbetshem dĂ€r en vĂ€g till friheten gĂ„r genom tvĂ„ngssterilisering. Regissören Klaus HĂ€rö har en förmĂ„ga att ta ett vĂ€ldigt osexigt Ă€mne och göra gripande dramatik av det. HĂ€r Ă„terförenas han med Maria Lundqvist frĂ„n Den bĂ€sta av mödrar (2005) som gör en komplex person av manusets strĂ€nga syster Ratched-figur. Det Ă€r mycket Gökboet (1975) över filmen, men manusförfattaren Kjell Sundstedt har dragit erfarenhet frĂ„n hĂ€ndelser som drabbade en av hans slĂ€ktingar och resultatet Ă€r en upprörande, trovĂ€rdig uppgörelse med ett mörkt kapitel i vĂ„r historia. 

2007-Sverige-Finland. 105 min. FÀrg. Producerad av Charlotta Denward. Regi: Klaus HÀrö. Manus: Kjell Sundstedt. I rollerna: Julia Högberg (Gertrud), Maria Lundqvist (Solbritt), Lo Kauppi (Jenny), Ellen Mattsson, Anna Littorin, Ann-Sofie Nurmi.

Sista ordet: “Jag anvĂ€nder inte mina filmer i undervisningssyfte, men pĂ„ samma gĂ„ng sĂ„ berörde manuset mig sĂ„ oerhört att jag var tvungen att regissera den. Den trilogi, om jag rĂ€knar nu dessa tre senaste filmer som jag regisserat, varav en Ă€r dĂ„ min debutfilm “Elina”, dĂ€r jag ocksĂ„ jobbade tillsammans med Kjell Sundstedt, handlar just om tunga saker frĂ„n samma tidsepok.” (HĂ€rö, Sourze)

 

IMDb

What do you think?

4 / 5. Vote count: 1

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.