• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:February 15, 2022

Mannen på balkongen: Att döda ett barn

EN SERIEM√ĖRDARE G√ÖR L√ĖS I STOCKHOLM. MARTIN BECKS ENDA VITTNE… EN F√ĖRRYMD F√ÖNGE.

Foto: SF

Det finns snart fler Martin Beck-filmer än stjärnor i himlen, men endast två är riktigt sevärda, Mannen på taket (1976) och den här. Ifall jag minns rätt inspirerades Maj Sjöwall och Per Wahlöö av tragiken kring det uppmärksammade mordet på flickan Kerstin Blom som ägde rum i mitten på 50-talet. Studiet av en pedofil resulterade i en av parets mest minnesvärda böcker och det hemska är att problematiken fortfarande känns lika aktuell även i denna uppdaterade filmversion.

Första offret hittas i Vanadislunden
Mannen på balkongen
¬†visades p√• bio, en av tre Martin Beck-rullar i den h√§r serien som gjorde det. Vi f√∂ljer en man som ser ut att vara 40 √•r gammal och som ofta m√∂ter barn i sitt arbete. Just denna sommar i Stockholm pl√•gas han av n√•got betydligt v√§rre √§n hettan ‚Äď sitt beg√§r som han snart tappar kontrollen √∂ver. Snart hittas det f√∂rsta offret i Vanadislunden, en flicka, som har blivit v√•ldtagen och strypt. Fler offer sk√∂rdas och kommissarie Martin Beck (G√∂sta Ekman) inser att den ansvarige kommer att sl√• till igen om han inte stoppas.

Samtidigt jagar Gunvald Larsson (Rolf Lassgård) en farlig förbrytare som har rymt från Hall, men tvingas omprioritera när det visar sig att en rånare som slog till mot en kiosk i Vanadislunden vid tiden för det första flickmordet kan ha sett pedofilen. Lennart Kollberg (Kjell Bergqvist) plågas under tiden ovanligt hårt av morden eftersom han själv är småbarnsfar och Becks vuxna dotter (Tova Magnusson-Norling) behöver tröstas av farsan när pojkvännen sviker…

Sorgsen och otäck ton
Daniel Alfredson regisserade även ett annat kapitel i den här serien, Roseanna (1993); båda filmerna blev starten på en framgångsrik karriär. Hans fotograf Peter Mokrosinski låter Stockholm bada i ett gyllene, varmt solljus men det är inget positivt med det. Hettan är som en förbannelse för pedofilen som rör sig kring Observatoriekullen som en osalig ande, oförmögen att finna själslig ro. Det finns en sorgsen och otäck ton i filmen som gör att man lider med mänskligheten, även om ingenting är svart och vitt utan fullt av nyanser. Det är en spännande historia; när kopplingen mellan mördaren och rymlingen från Hall blir uppenbar ökar tempot. Tyska skådespelare arbetas alltid in i den här seriens filmer, men för en gångs skull har det skett smärtfritt; här är det en tyska som spelar en kriminolog från Berlin.

I övrigt är det som alltid skönt att se Ekman och hans team; de ger den här tungsinta filmen en dos humor. Det kan behövas eftersom en stor ambition i manuset är att försöka förklara vad det är som driver en pedofil att ta ett så stort steg som att döda barn. Filmens svarta slut känns som en trovärdig konsekvens; Becks passivitet säger allt i scenen. Däremot undrar jag varför alla barn ser lätt 50-talsaktiga ut; ska det vara en symbol för en svunnen idyll som krossas… eller tolkar jag för mycket?

Om ambitionen med alla efterf√∂ljande Beck-filmer har varit att n√• upp till samma klass som¬†Mannen p√• balkongen¬†har man misslyckats grovt. Det h√§r √§r ett klassiskt exempel p√• hur man skapar sp√§nnande och relevanta kriminalfilmer. Det beh√∂vs fler s√•dana ‚Äď inte bleka, massproducerade kopior.

Mannen p√• balkongen¬†1993-Sverige-Tyskland. 94 min. F√§rg. Producerad av¬†Hans L√∂nnerheden. Regi: Daniel Alfredson. Manus: Jonas Cornell, Daniel Alfredson. Bok: Maj Sj√∂wall, Per Wahl√∂√∂. Foto: Peter Mokrosinski. I rollerna: G√∂sta Ekman (Martin Beck), Kjell Bergqvist (Lennart Kollberg), Rolf Lassg√•rd (Gunvald Larsson), Niklas Hjulstr√∂m, Bernt Str√∂m, Jonas Falk… Tova Magnusson-Norling, Mats Arehn.

Trivia: Se Brandbilen som försvann för en lista på seriens andra filmer.

Guldbagge: Bästa manus.

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.