• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:May 21, 2021

MĂ€klarna

maklarna

Kjell Bergqvist Ă„terförenades Ă€nnu en gĂ„ng med Ulf Malmros för en ljuvligt tragikomisk skildring av Kaj, en patetisk “mĂ€cklare” som mĂ„ste lĂ€ra upp sin mentors (Rolf Skoglund) inte alltför begĂ„vade dotter Vilma (Cecilia Frode) i yrket. Vi följer deras stapplande steg tillsammans, stĂ€ndigt pĂ„ jakt efter Ă„tminstone nĂ„gon form av framgĂ„ng – och trygghet i livet. Huvudrollsinnehavarna Ă€r fantastiskt underhĂ„llande; Bergqvist som den rufsige veteranen vars lögner har blivit ett naturligt karaktĂ€rsdrag och Frode som nybörjaren med en hĂ€pnadsvĂ€ckande brist pĂ„ talang för jobbet. Serien fick en mindre slipad men Ă€ndĂ„ sevĂ€rd uppföljning 15 Ă„r senare dĂ€r allt var sig likt för Kaj, medan Vilma hade blivit hans chef, trots att hon fortfarande var lika inkompetent.

2006, 2021:Sverige. Gjord för tv. 18 avsnitt. FÀrg. Upphov: Ulf Malmros, Vasa. I rollerna: Kjell Bergqvist (Kaj Modin), Cecilia Frode (Vilma), Rolf Skoglund (Gunnar), William Spetz (21), Lotta Tejle, Jonas Inde (06), Hassan Brijany (06).

Sista ordet: “Jag Ă€r alltid Kjelle, vi har alla bra och dĂ„liga sidor. Men inför ‘MĂ€klarna’ fick jag skala bort lojalitet och moral, de sidor man privat försöker odla… Det Ă€r mycket kamp i livet, att rensa bort de vĂ€rsta sidorna hos sig sjĂ€lv och försöka vara en hyfsad medmĂ€nniska med civilkurage. Kaj Ă€r en jĂ€kla kĂ€mpe som slĂ„r huvudet i vĂ€ggen men ruskar pĂ„ sig och gĂ„r vidare. […] MĂ„nga kommer att tycka mer och mer synd om honom. Det roliga med Kaj Ă€r hans skeva sjĂ€lvbild. Fast hans fru lĂ€mnar honom, han fĂ„r sparken och mamman dör sĂ„ sĂ€ger han ‘det rullar pĂ„, jag mĂ„r bra…'” (Bergqvist, Aftonbladet)

ÖVER MEDEL

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.