• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:February 23, 2016

Jacobs stege

Jacobs stege (1942) Filmografinr 1942/17Alexander Kiellands slĂ€ktingar upprördes över att de tre filmversionerna av hans bok hade lyckliga slut; det Ă€r lĂ€tt att förstĂ„, men Gustaf Molanders tolkning blev Ă€ndĂ„ bra. Manuset skildrar hur en fattig fiskarson (Sture Lagerwall) gör sin tolkning av Bibelns Jakob, en syndare; han tĂ€nker ta hĂ€mnd pĂ„ en grosshandlare som gjorde hans förĂ€ldrar hemlösa. En film om hur girighet kan uppsluka en mĂ€nniska – Lagerwall Ă€r engagerande i sin gestaltning och det Ă€r kul att se vanligtvis stridbara Hjördis Petterson som mjĂ€kig företagare och Holger Löwenadler som stroppig expedit.

1942-Sverige. 104 min. Svartvit. Regi: Gustaf Molander. Manus: Gösta Stevens. Bok: Alexander Kielland. I rollerna: Sture Lagerwall (Jonatan Nordmark), Birgit Tengroth (Eva), Hjördis Petterson (Fru Knutsson), Erik ”Bullen” Berglund (Hjalmar Möller), Holger Löwenadler, Marianne Löfgren
 Gaby Stenberg.

Trivia: Boken filmades i Norge 1940 och Danmark 1942.

5 kopia

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.