• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:November 27, 2020

När mörkret faller: Kamp mot ondskan

narmorkretfallerJag har fått intrycket att många har en slags motvillig beundran inför Anders Nilsson. De talar gärna nedlåtande om hans tidigare actionfilmer, Johan Falk-trilogin, men kan samtidigt inte förneka att han är ganska bra på att skapa spänning. Kanske har det lite också att göra med att Nilsson ofta väljer att skildra personer som tar lagen i egna händer när polisen inte klarar av att skydda dem, något som svensken i gemen kanske finner vara en lite väl amerikansk “Dirty Harry”-tanke. Men med den här filmen visade Anders Nilsson att han är en filmskapare att räkna med, inte en Mats Helge-kopia.

Faderns och brödernas stryptag
Filmen berättar tre historier parallellt, alla med samma tema. Den första skildrar en invandrarfamilj där den äldsta dottern Nina (Bahar Pars) försöker slippa det stryptag som hennes far och bröder har om henne. Efter att ha blivit anklagad för att vara en “hora” flyr hon från familjen, men hennes syster Leyla (Oldoz Javidi) får henne att komma tillbaka. Ingen av dem anar dock att ett beslut om Ninas framtid har tagits av den övriga familjen och ett flertal manliga släktingar – Nina har dragit skam över dem och måste dö. Hon flyr igen, men släktingarna tänker inte ge med sig. Filmens andra berättelse är delvis baserad på Maria Carlshamres upplevelser. Carina (Lia Boysen) är en framgångsrik journalist som försöker dölja att hennes lika populäre man (Peter Engman) misshandlar henne. När Carina till sist anmäler honom finner hon att kollegorna tar hennes makes parti… men hon övertalas också att kämpa mot kvinnomisshandel som EU-parlamentariker.

Den tredje historien påminner en del om Stureplansmorden 1994. Krögaren Aram (Reuben Sallmander) blir en kväll tillsammans med vaktchefen Peter (Per Graffman) vittne till hur en gangster börjar skjuta vilt i krogkön efter att ha vägrats tillträde; flera personer, däribland Peter, skadas. Gärningsmannen hotar Aram till livet så att han inte ska vittna; snart hamnar hans familj i fara.

En berörande helhet
Temat är hoppfullt. Det är upp till vanliga människor, inte myndigheter, att ha modet att ställa sig upp och slå tillbaka när ondska hotar dem och deras nära och kära. Det är visserligen samma tanke som i Johan Falk-trilogin, men Nilsson väver skickligt ihop de tre historierna till en berörande helhet. Hoppfullt, ja, men mörkret dominerar ändå. Den starkaste delen av filmen är skildringen av hedersmord; en av scenerna är så iskallt chockerande att det är svårt att glömma den. Här visar Nilsson hur bra han är på att manipulera oss… vilket gör att man förlåter andra tendenser att Hollywoodisera händelseutvecklingen och därmed tumma på realismen.

Det finns få överraskningar i de två andra berättelserna, men de är så pass välspelade och engagerande att man inte bryr sig. Den avslutande uppgörelsen på en toalett på Landvetter faller in i kategorin publikfriande och småfånigt… och en sämre filmskapare hade inte fått den att fungera.

Man ska inte gapa över för mycket. Att ta sig an hedersmord, kvinnomisshandel och grov gatukriminalitet på en gång är kanske lite övermaga. Men det behövs filmskapare i Sverige som klarar av att göra lättillgänglig men angelägen nutidsdramatik för en bred publik.

När mörkret faller 2006-Sverige. 134 min. Färg. Widescreen. Producerad av Joakim Hansson. Regi, manus: Anders Nilsson. I rollerna: Oldoz Javidi (Leyla), Lia Boysen (Carina), Reuben Sallmander (Aram), Per Graffman, Peter Engman, Bahar Pars… Bibi Andersson, Tomas Bolme, Rickard Olsson, Ralph Carlsson. Cameo: Ronny Svensson.

Sista ordet: “Det som jag märkte starkt var att arbetet kändes livsviktigt. Det blev så oerhört mycket mer angeläget sedan jag träffat Maria [Carlshamre] och hört henne berätta om saker hon varit med om. Sedan är karaktären en blandning av henne och andra personer i min omgivning som har erfarenheter av våld.” (Boysen, Aftonbladet)

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.